Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin’in ekonomik büyümesi ikinci çeyrek dönemde dirençli olduğunu kanıtladı. Hükümetin yerel yönetimler için borç swapı gerçekleştirmesi ve merkez bankasının parasal genişlemeyi hızlandırması ile büyüme destek buldu. Öte yandan hisse senedi piyasası balon oluşmasına yol açmıştı.

Ulusal İstatistik Kurumu’nun Çarşamba günü açıkladığı veriye göre gayrisafi yurtiçi hasıla birinci çeyrek dönemden değişiklik göstermeyerek ikinci çeyrek dönemde de bir yıl önceye göre yüzde 7 yükseldi. Böylece büyüme ekonomistlerin yüzde 6.8’lik tahminlerini aştı. Sanayi üretimi Haziran ayında yüzde 6.8 arttı. Sabit varlık yatırımı ilk yarı yılda yüzde 11.4 yükseldi.

Büyüme verisi, Başbakan Li Keqiang’ın  için yüzde 7 civarındaki genişleme hedefi görünümünü ve öte yandan dünyan ekonomisi destekledi. Dünya ekonomisi için Çin bir yönlendirici olmayı sürdürüyor. ABD’de büyümenin ivmelenmesi bekleniyor. Verinin ardından Avustralya doları yükselirken, Çin hisseleri kayıpları azalttı.

Hong Kong’daki Standard Chartered Plc baş Çin ekonomisti Ding Shuang, “Aşağı yönlü riskler azalıyor. İkinci yarıda ılımlı bir toparlanma bekleniyor” dedi.

İstatistik kurumunun verilerine göre perakende satışlar Haziran ayında yüzde 10.6 yükseldi. Ekonomistler yüzde 10.2’lik bir artış öngörüyordu.