Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, hükümet müdahalesinin hisse senetlerini desteklemekte başarısız olacağı endişelerinin artması ile 2007’den bu yana en büyük bir günlük kaybı genişletiyor.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 5.1 düşüp yüzde 1 yükselmesinin ardından yüzde 3 gerileyerek yerel saat ile 13.45’te 3,615.44 puan oldu. Endekste yükselen her bir hisse için yaklaşık 9 hisse geriledi. Endekste bulunan 10 sanayi grubunun 8’i düşüş kaydetti. Öte yandan aracı kurumlar finans şirketlerinde yükselişlere öncülük etti. Endeks Pazartesi günü yüzde 8.5 düşüş kaydetmişti. Pazartesi günkü gerilemede hükümetin piyasaya yaptığı müdahalenin sürdürülebilir olmadığı endişesi etkili oldu. Hükümetin müdahalesi 3 haftalık bir rallinin görülmesini tetiklemişti.

Çinli traderları, hisse senetlerindeki düşüşün 613 milyar dolarlık bir değer kaybına yol açması ile birlikte kaldıraçlı hisse senedi iddialarını Pazartesi günü iki haftanın en yüksek seviyesinden azalttılar. Ülkenin menkul değer regülatörü, Pazartesi günü piyasaların kapanmasının ardından yatırımcılara hükümetin hisse senetlerine desteğini geri çekmediği açıklaması yaptı.

Şanghay’da bulunan Dragon Life Insurance Co. fon yöneticilerinde Wu Kan, “Güven çok zayıf ve piyasa daha düşük bir destek seviyesi arayışına girebilir. Büyük ölçekli şirketler, devlet fonunun piyasaya destek sağlamak için alım yapmasıyla yükseliyor. Piyasa geriler veya önceki düşük seviyeye yönelirse, hükümet ek kurtarma önlemleri alacakatır” dedi.

Hang Seng yüzde 1.9 yükseldi. Endeks Pazartesi günü 3 haftanın en düşük seviyesini görmüştü.