Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yurtiçi piyasalarda geçtiğimiz haftadan itibaren yaşanan terör saldırıları ve sınırlarda yaşanan gerginliğin artması sonrası kaydedilen risk satışları bu sabah duraksadı. Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 0.87 yükselirken, Dolar/TL 2,76 seviyelerine kadar geldi.

Türk Lirası dün dolar karşısında tarihin en düşük kapanışını yaparken, borsada satışlar etkili oldu. Türkiye'nin CDS'i de 241'e kadar çıkarak, 16 ayın en yüksek seviyesine geldi. Piyasalarda AK Parti ile CHP heyetleri arasındaki koalisyon görüşmeleri ve sınırlardaki gerginlik takip edilecek.

Erdoğan: Milli birliğimize, kardeşliğimize kast edenlerle bu süreci sürdürmek mümkün değildir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çin ziyareti öncesi çarpıcı açıklamalarda buludu. 

Erdoğan "Çözüm süreci istismar edildi. milli birliğimize, kardeşliğimize kast edenlerle bu süreci sürdürmek mümkün değildir" diye konuştu. HDP'nin kapatılmasına ilişkin tartışmaya da değinen Erdoğan, parti kapatılmasının doğru olmadığını, liderlerin bedel ödemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan "Parlamento bunları dokunulmazlık zırhından sıyırmalı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütleriyle mücadelenin de süreceğine işaret etti.

AK Parti ile CHP arasında koalisyon görüşmelerini yürüten heyetler bugün Devlet Konukevi Ankara Palas’ta saat 13.00’te bir araya gelip, bir önceki görüşmede belirledikleri konu başlıklarını masaya yatıracak. İki parti heyetinin bu hafta her gün toplanması bekleniyor.

TBMM Genel Kurulu ise terörle mücadele konusundaki acil toplantısını yarın gerçekleştirecek. Bugün öte yandan NATO Konseyi Türkiye'nin çağrısıyla acil bir toplantı düzenleyecek.

Küresel konjonktür olumlu bir tabloya işaret edebilir

BloombergHT.com'a konuşan TEB Portföy Araştırma Direktörü Pınar Uğuroğlu, son dönemde Türk varlıklarında yaşanan değer kaybına karşılık, içeride ve dışarıdaki bazı gelişmelerin önümüzdeki dönemde Türk varlıklarını yeniden cazibeli kılabileceğini söyledi.

Uğuroğlu bu gelişmeleri söyle sıraladı:

1- Petrol fiyatlarındaki görünümün düşük fiyatlara işaret etmesi

2- Türkiye'nin son dönemde batılı müttefikleri ile yeniden yakınlaşması

3- Fed'in faiz artışının uzun vadeli faizlerde sınırlı bir yükselişe yol açmama ihtimali

4- Küresel düzeyde gevşek para politikalarının sürmesi

S&P Türkiye'de sıkılaşma bekliyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, önümüzdeki 18 ay içerisinde Türkiye'de para politikasında sıkılaşma beklediğini ifade etti.

Fed kararı ve ABD verileri

Fed'in Temmuz ayı toplantısı yarın başlayacak ve Çarşamba günü sona erecek. Faizlerde bir değişiklik beklenmezken, sözlü yönlendirmede nelere dikkat çekileceği merak ediliyor.  

Borsa yükseldi

Dün yüzde 1,73 düşüşle 77.351,98 puandan kapanan BIST 100, bugün de yüzde 0.87 artışla 78 bin puandan kapandı. Dolar/TL ise  yüzde 0.1 düşüşle 2,7641 oldu. Euro/TL yüzde 0.6 geri çekilerek 3,0520'ye gelirken, sepet kur 2,9082 düzeyindeydi. 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise yüzde 10,10 oldu.

(17:55'te güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com