Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin para birimi yuanın rezerv para birimi sepetine eklenmesi için en erken tarihi 30 Eylül 2016’ye öteledi.

IMF’in 188 üye ülkesini temsil eden yönetim kurulu, 11 Ağustos’ta yapılan oylamada, Özel Çekme Hakları (SDR) sepetinin kompozisyonunu 9 ay uzattı. Washington merkezli fon konu ile ilgili Çarşamba günü bir açıklama yaptı. IMF personeli Temmuz ayında, kurulun ABD doları, euro, yen ve İngiliz sterlininden oluşan sepete yuanı eklemeye karar vermesi halinde, aksaklıkların minimum seviyeye çekilmesi için uzatmaya gidilmesini tavsiye etmişti.

IMF Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Kurul değerlendirmesini Kasım 2015’te tamamlamayı bekliyor ancak personel şu an için mevcut değer sepetinin sınırlı genişletilmesinde olumlu taraflar görüyor” ifadelerini kullandı.

Offshore yuan, IMF kararının ardından ABD’de yüzde 0.4 kadar geriledi ve New York saati ile 13.38’de yüzde 0.2 aşağıda seyretti.

Standard Chartered Bank araştırma müdürü Mike Moran, “Manşet hafif bir hayal kırıklığı yarattı. Yuanın yıl sonuna kadar serbestçe kullanılabilir olma engelini aşacağını ve SDR sepetine ekleneceğini düşünüyoruz ” dedi.