Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri ve ABD hisse senedi endeks vadelileri gerilerken, ABD Hazine tahvilleri yükseliş gösteriyor. Yatırımcılar, Fed’in faiz artırımı konusunda istihdam verisinin daha yavaş bir artışa işaret etmesi ve öte yandan işsizlik oranındaki düşüşü değerlendiriyor.

İstihdamdaki artış beklentilerin altında kalırken, yukarı yönlü revize edilen Temmuz ve Haziran ayındaki yükselişleri takip etti. İşsizlik oranı Nisan 2008’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ortalama saatlik ücret beklentilerin üzerinde yükseliş gösterdi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saati ile 09.43’te yüzde 1 geriledi. 10 yıl vadeli tahvil faizi 1 baz puan düşüş ile yüzde 2.15 oldu. Stoxx  Europe 600 Endeksi yüzde 1.7 geriledi.

Londra’daki Barclays Plc varlık yönetim birimi yatırım stratejileri başkanı William Hobbs, “Piyasalar dünya ekonomisi beklentileri ve Fed faiz artışının bu bağlamda ne anlama gelebileceği ile alakalı olarak gergin. ABD, gelişen piyasalardan gelen uyuşmazlığı gidermeye yardımcı olacak mı? ABD hala uyum sağlamaya çalışıyor fakat küresel büyümeyi beslemede tek başına yetersiz kalıyor” dedi.

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, kış  mevsimi ve enerji fiyatlarından kaynaklanan etkilerin geride kalması ile birlikte merkez bankasının rekor düşük seviyedeki faiz çağını sonlandırma zamanının geldiğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü, Başkan Mario Draghi'nin gelişen piyasalardaki yavaşlamaya dikkat çekmesi ile birlikte, Euro Bölgesi için büyüme tahminlerini aşağı çekti. Büyüme ve enflasyona yönelik sıkıntılı görünüm, AMB'yi teşvik programını genişletmeye yöneltti.

Fed'in faizi Eylül'de artırma ihtimali veri sonrası yüzde 26'dan yüzde 34'e yükseldi. Veri öncesi 2.1262 seviyesinde olan ABD 10 yıllık tahvil faizi 2.16'nın üzerini gördü.

Dolar 16 önemli para biriminin çoğu karşısında, ücretlerin beklentilerin üzerinde yükselmesi ve işsizlik oranının gerilemesi ile yükseliş gösterdi. Fed’in faiz oranlarını yükselteceği ihtimalinin yükselmesi dolar varlıklarının görünümünü destekliyor.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi yaklaşık New York saati ile 09.29’da yüzde 0.1 yükseldi. Endeks ikinci haftalık artışı kaydetmeye ilerliyor. Dolar euro karşısında 1.1118 dolarda yatay seyrdiyor. Dolar yen karşısında yüzde 0.7 gerileyerek 119.33 yen oldu.