Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen ülkelerdeki şirketlerin yükselişi küresel şirket karlarını aşağı çekiyor. Yatırımcılar için tehlikeli olan bu durum tüketicilere yarıyor.

McKinsey Küresel Enstitüsü’nün 30 bin şirket üzerinde yaptığı araştırmaya göre şirketlerin karları küresel olarak 1980-2013 yılları arasında 5 kat artış kaydetti. Küresel büyümenin yüzde 70 yukarısına işaret eden bu oran şirket karlarının küresel ekonomiye oranının yüzde 7.6’dan yüzde 9.8’e yükselmesine neden oldu. Bu süreç ABD’de daha sert bir şekilde yaşandı. Şirket karlarının ABD ekonomisine oranı yüzde 11.6 ile 1990 seviyesinin iki katı ve 1929’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Bununla birlikte şirket karlarında zirveyi görmüş olabiliriz. McKinsey Küresel Enstitüsü’ne göre gelişen ülke şirketlerinin devreye girmesi, teknolojik gelişmeler ve artan işgücü maliyetleri gelecek 10 yıl boyunda şirket karları büyümesini 1 puan aşağı çekecek. Bu da son 35 yılın ortalamasının yüzde 20 aşağısına işaret ediyor. Sonuç olarak şirket karlarının küresel ekonomiye oranı tekrar yüzde 7.9’a inecek.

McKinsey direktörü Richard Dobbs, karlardaki düşüşte en önemli etkenin gelişen ülke şirketlerinin batılı rakiplerine göre daha düşük karlara razı olmasını gösteriyor. 2025 yılında Fortune 500’ün yüzde 45’ini gelişen ülke şirketlerinin oluşturacağını kaydeden Dobbs, bu şirketlerin yüzde 25 ila 50 oranında daha düşük karlarla çalıştığını söyledi.