Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveni Eylül ayında, küresel yavaşlama ve finans piyasalarındaki türbülans ile birlikte, Amerikalıların ekonomide zayıflama beklemeleri sonucu, son bir yılın en düşük seviyesine indi.

Michigan Üniversitesi'nin hesapladığı öncü tüketici güveni endeksi, Eylül ayında, Ağustos ayındaki seviyesi olan 91.9'dan 85.7 seviyesine indi. Ankete katılanların yüzde 73'ünün olumsuz ekonomik gelişmelere ilişkin haberler duyduğunu kaydetmesi ile birlikte, hanehalkı, istihdam ve ücretlerde gelecekteki büyüme konusunda daha az iyimser.

Hisse senedi piyasasındaki istikrarsızlık, özellikle diğer ülkelerdeki büyümelerin yavaşlaması ile birlikte, bazı Amerikalıların ekonominin sağlığına ilişkin güvenini sarstı. Öte yandan, işgücü piyasasında süregelen iyileşme ve düşük enerji fiyatları, gelecek hafta faiz kararı için toplanacak olan Fed yetkililerinin dikkatini çeken tüketici davranışlarına olumlu katkıda bulunacak.

Valhalla, New York'ta High Frequency Economics şef ABD ekonomisti Jim O’Sullivan, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Piyasalardaki kargaşa muhtemelen beklentiler üzerinde biraz baskı oluşturacak," dedi ve "İnsanlar kendi refahlarının olumsuz etkilendiğini görüyor. Ayrıca insanlar hisse senedi piyasasının bir ölçüye kadar ekonomi için destekleyici olduğunu düşünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan 67 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, tüketici güveninin 91.1 seviyesine düşmesi bekleniyordu. Tahminler 85 ile 95.5 arasında geldi. Aylık 6.2 puanlık düşüş, hükümetin bütçe açığını azaltmak için vergileri artırma ve harcamaları kısmayı düşündüğü Aralık 2012'den bu yana en hızlı düşüşü işaret ediyor.