Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de işsizlik maaşından yararlanmak için ilk kez başvuranların sayısı geçen hafta son iki ayın en düşük seviyesine indi ve bu durum, güçlü işgücü piyasasının altını çiziyor.

İşsizlik başvuruları 12 Eylül ile biten haftada 11,000 azalarak 264,000'e düştü. Bu veri Emek Günü tatilini de içeriyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 275,000 seviyesinde kalması bekleniyordu.

İşverenler, ekonominin yavaşlayan küresel piyasaalrdan kaynaklanan olumsuzluklara karşın iyi gitmesinin etkisi ile istihdam azaltımına gitmekten kaçınıyor. İşgücü piyasasında daha büyük fırsatlar, tüketicilerin gelirlerinin ve iş güvenliği seviyelerinin artmasına neden olacak ve bunun sonucu, Fed politika yapıcılarının yaklaşık 10 yıl sonra yapacakları ilk faiz artırımı için gözledikleri harcama seviyeleri korunacak.

New York'ta FTN Financial ekonomi analisti Sophia Kearney-Lederman, "Ekonomi istikrarlı bir şekilde istihdamı artırıyor," dedi ve "İşsizlik başvurulaarı verisi, biraz yavaşlayan tarım dışı istihdam verisi ile pek uyuşmuyor, ancak Fed'in gözünde işgücü piyasası halen güçlü" şeklinde görüş bildirdi.

İşsizlik başvuruları 18 Temmuz'da biten haftadan bu yana en düşük seviyesine indi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 265,000 ile 290,000 arasında geldi.

Daha az volatil olan dört haftalıkortalamaya göre işsizlik başvuruları 275,750'den 272,500'e düştü.

Daha önce başvurusu yapılmış süregelen işsizlik başvuruları ise, 2 eylül'de biten haftada 26,000 düşerek 2,24 milyona geriledi.