Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki gün süren ve bugün sonuçlanan toplantısında politika faizini değiştirmedi ve bu gecikmenin inatçı bir şekilde düşük seyreden enflasyon ve küresel ekonomideki belirsiz görünüm ve finans piyasalarında son dönemde görülen kargaşadan kaynaklandığını işaret etti.

FOMC, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Son küresel ekonomik ve finansal gelişmeler ekonomik faaliyet üzerinde bir miktar sorun oluşturabilir ve muhtemelen enflasyon üzerinde kısa vadede aşağı baskı oluşturacaktır" dedi.

Fed politika yapıcıları, gösterge federal fon faizini yüzde 0 - yüzde 0.25 bandında bırakma kararına ek olarak, işgücü piyasasında süregelen iyileşmelere karşın, enflasyonun halen yüzde 2 olan hedefe doğru kademeli olarak yükseleceği konusunda ikna olmadığı gösterdi. İşsizlik oranı Ağustos ayında yüzde 5.1'e düşerek Nisan 2008'den bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

Fed yetkilileri, "Dengede, işgücü piyasası göstergeleri emek kaynaklarının bu yılın başından bu yana kapasitesinin altında kullanılmasının azaldığını gösteriyor" dedi.

Fed ayrıca, çekirdek enflasyonun 2018'e kadar yüzde 2 hedefine ulaşmayacağını belirtti.

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, politika faizini 0.25 yüzde puanı yükseltmeyi tercih ettiğini söyleyerek, karara muhalif kaldı.

Öte yandan, 13 Fed yetkilisi halen ilk faiz artışının 2015 yılında olacağını düşünüyor.

Ekonomisterin önemli bölümü, Çin'in hisse senedi piyasalarındaki son kayıpların, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde büyüme ığğı endişesini ını yansıtt ilişkin kaygılarının arttığı endişesini taşıyor. Çin'den gelen talebin yavaşlaması ayrıca emtia maliyetlerindeki sert düşüşlerin tetiklenmesine yardımcı oldu ve bu durum, ABD'de aşağı enflasyon baskılarına katkıda bulundu.

Analistler ne dedi?

New York'ta Bank of America Corp. küresel ekonomik araştırma müdürü Ethan Harris, "Sağduyu cesaretin daha iyi kısmıdır," dedi ve "Fed'in bu hareketi, tahminler için riskler konusunda daha fazla bilgi toplamak için 'taktiksel erteleme'ydi. İşgücü piyasasında toparlanma sürükçe ve sermaye piyasaları zaten sakinleşme işaretleri verirken, her toplantıda Fed'in üzerinde faiz artırımı baskısı artacak" şeklinde görüş bildirdi.

New York'ta UniCredit Bank AG şef ABD ekonomisti Harm Bandholz, "Fed yetkilileri ağırlıklarını doğru giden şeylerden ziyade yanlış gidenler üzerine koydu" dedi.

Fed'in enflasyonu izlemede tercih ettiği endeks Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.3 arttı ve böylelikle üç yılı aşkın süredir yüzde 2 hedefinin altında kalmış oldu.

İlk Tepkiler

Karar sonrası piyasaların ilk tepkisi olarak, hisse senetlerinde kazançlar genişlerken, 2 yıl vadeli tahvilin faiiz düştü. Dolar ise günün en düşük seviyelerine geriledi.

Altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,125.35 dolara ulaştı.

Küresel Gelişmeler

Fed açıklamasında, "Komite ekonomik faaliyete ilişkin riskleri görmeye devam ediyor ve istihdam piyasasını neredeyse dengeli buluyor. Ancak dış gelişmeleri izliyor," dedi.

Çin'deki büyümenin yavaşlaması tüm dünyada dalgalanma yaratırken emtia üreticisi ülkeleri sert vurdu. Brezilya, Şili, Mısır ve Çin gibi ülkelerin hisse senetlerini içeren MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 14 düştü.

BNP Paribas ABD ekonomisti Laura Rosner, açıklama öncesi yaptığı değerlendirmede, "Küresel ekonomiiçin görünüm aşğı yönde ve piyasa buna tepki veriyor," dedi ve piyasa gelişmelerinin politika yapıcılara "temel, yeni ve real tima enformasyon" sağladığını sözlerine ekledi.