Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Daha varlıklı Amerikalılar arsında ay sonunda doğru görülen güçlenme, Tüketici Güveninin Eylül ayında tahmin edilenden az düşmesine neden oldu. Bu durum, bazı tüketicilerin finans piyasalarında görülen son kargaşanın ötesine bakabildiğini gösteriyor.

Michigan üniversitesi'nin açıkladığı final tükeyici güveni endeksi Eylül ayında 87.2'ye gerledi ve Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Endeks Ağustos ayında 91.9 seviyesindeydi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinn medyanına göre, bu verinin 86.5 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Eylül ayı için daha önce açıklanan veri ise 85.7 seviyesindeydi.

Michigan Tüketici Anketi direktörü Richard Curtin, "Tüketiciler artan bir şekilde, hisse senedi piyasalarındaki düşüşün, iç ekonomiden ziyade uluslarrası gelişmelerden kaynaklandığı sonucuna vardı," dedi ve "Elbette, son olayların büyük bölümü tüketiciler tarafından negatif ekonomik göstergeler olarak görüldü" şeklinde konuştu.

Artan dolar ve gelişen piyasalardaki yavaş büyümeden kaynaklanan emtia fiyatlarındaki düşüşler tüketici yaklaşımları üzerinde baskı oluşturdu, ancak harcamalar şimdiye dek güçlü konumunu korudu. Düşen benzin fiyatları ve güçlenen işgücü ve konut piyasaları, hanehalkı harcamalarının büyümeyi deskleyeceğini işaret ediyor.

Bloomberg'in anketine katılan 61 ekonomistin tahminleri 83 ile 92 arasında geldi. Endels Ağustos ayı itibariyle bu yıl ortalama 94.3 ve 2014'te 84.1 seviyesindeydi.