Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam Nisan ayında 7 ayın en düşük artışını kaydetti. ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, istihdam 160 bin arttı, işsizlik oranı ise % 5'te kaldı. Beklenti %4.9'du.

Bloomberg anketine katılan uzmanların beklentisi 200 bindi. İstihdam verisi böylece Eylül ayından beri en düşük artışı kaydetti.

Bir önceki aya ilişkin veri ise 215 binden 207 bine revize edildi.

İşgücüne katılım Nisan'da %62.8 oldu, beklenti %63'tü. Ortalama saatlik kazançlar aylık %0.3, yıllık %2.5 arttı. Beklenti aylık %0.3, yıllık % 2.4 artış olmasıydı.

2 aylık net tarım dışı istihdam verisi revizyonu -19 bin oldu. 

New York'taki Maria Fiorini Ramirez'de şef ekonomist olan Joshua Shapiro veri öncesinde yaptığı açıklamada istihdam piyasasının hala makul biçimde sağlıklı olduğunu kaydetti.  

"Veri gelişen piyasalar için kötü değil"

Bloomberg HT'ye veriyi değerlendiren BGC Partners'tan Özgür Altuğ istihdam rakamlarının gelişen piyasalar için kötü olmadığını söyledi.

Altuğ, "Fed'in faiz artırması bugün itibariyle henüz gerekli olmayacak ama bu dünya ekonomisi daralıyor demek de değil. Veri, hem büyüme konusunda kaygı duyanları, hem de Fed'e dair kaygı duyanları tam ortada bırakan bir rakam geldi. Eğer 100 bin civari bir rakam gelseydi kötü algılanırdı ancak 160 binlik artış ABD ekonomisinin hala güçlü ivmeyle gittiğini gösteriyor. Veri gelişen piyasalar için kötü algılanacak bir veri olmayacak" dedi.