Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:50'de güncellendi)

Küresel hisse senetleri, ABD'de konut satışları verisindeki yükselişin dünyanın en büyük ekonomisinin yüksek faize dayanabileceği beklentilerini artırmasının ardından iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Petrol yükselriken altın düştü ve dolar geri çekildi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yükselişini ikinci güne taşıdı ve ABD endeks vadeli kontratlarındaki düşüş, ABD hisselerinde dünkü yükselişleri gölgeledi. Güney Afrika randı ve Güney Kore wonu önemli para birimlerindeki yükselişlere öncülük ederken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi iki ayın zirvesinden gevşedi. Çin yuanı, merkez bankasının referans kuru son beş yılın en düşük seviyesinde belirlemesinin ardından üç ayın en düşük seviyesi yakınında seyretti. Ham petrol varil başına 50 doların üzerine ralli yaparken, altın düşüşünü altıncı güne taşıyarak, Kasım ayından bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç haftanın en yüksek seviyesi yakınında tutunurken, Yunan tahvilleri, kreditörlerin kurtarma fonunu serbest bırakmasının ardından değer kazandı.

Fed'in geçen hafta Nisan ayı toplantı tutanaklarını açıklamasının ardından, piyasalar, ABD'de faiz artırımı konusunda kendilerini giderek daha rahat hissediyor ve küresel hisse senetleri geçen hafta Fed'in Nisan ayı toplantı tutanaklarının açıklanmasından önceki seviyelerine yükseldi. Traderlar, Fed yetkililerinin art arda ABD ekonomisinin faiz artırımını kaldıracak denli güçlü olduğunu kaydetmelerinin ve Fed tutanaklarındaki faiz artırımını destekleyen unsurların ardından, şimdi Temmuz ayında faiz artırımı olasılığını yüzde 50'nin üzerinde görüyor. ABD'de dün açıklanan veriler, birinci el konut satışlarının Nisan ayında 2008'in başından bu yana en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi.

Tokyo'da JPMorgan Asset Management küresel piyasa stratejisti Yoshinori Shigemi, "Yatırımcıların faiz artırımının bilincinde olduğu, geçen haftaki gibi, riskten kaçınma safhaları görüyoruz, ancak piyasa süresiz olarak bu durumda kalmayacak," dedi ve "ABD tam istihdama yaklaşıyor ve ekonomi güçlü" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de bugün hizmet sektörü ve konut verileri açıklanacak ve Kanada Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Almanya'da iş dünyası güveni ve İtalya'da sanayi siparişleri verileri var. G7 liderleri Perşembe günü Japonya'da toplanacak.

S&P 500 Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.7 yükselerek 2,090.35 seviyesine geldi. Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 1.2 yükseldi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, teknoloji ve enerji hisselerinin öncülüğünde yüzde 1.6 yukarı tırmandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 düşerek aylık kazancını yüzde 3.4'e düşürdü. Yen, Goldman Sachs'ın Japonya para biriminin gelecek yıl bu zamanlarda yüzde 12 düşebileceğini söylemesinin ardından hafif değişerek dolar karşısında 110 seviyesine geldi. MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Güney Kore wonu yüzde 0.9 yukarı tırmandı. Malezya ringgiti yüzde 0.5 güçlenirken, Rusya rublesi kazançlarını ikinci güne taşıyarak bir haftanın zirvesine geldi.

Batı Teksas petrolü yüzde 1.9 yükselerek 49.56 dolara geldi ve Brent petrol ise yüzde 2.3 artarak varil başına 49.74 dolar oldu. Altın, yedi haftanın en düşüğüne geriledi. Altın vadelileri yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,226.60 dolara geriledi. 

(23:50'de güncellendi)