Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de resmi imalat sanayi göstergesi, üçüncü ay üst üste iyileşmeyi işaret eden seviyenin üzerinde çıktı ve bu durum, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde son dönemde görülen istikrar işaretlerine katkıda bulundu.

Çin'in istatistik kurumunun açıkladığı verilere göre, imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında 50.1 seviyesinde gerçekleşerek Nisan ayındaki seviyesini yakaladı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 50 seviyesinde çıkması bekleniyordu. İmalat sektörü dışı PMI, Nisan ayındaki seviyesi olan 53.5'ten 53.1'e geriledi. 50 seviyesinin üzerindeki rakamlar sektörde koşulların iyileştiğini işaret ediyor.

Ekononiminin gücüne ilişkin yeni işaretler, Nisan ayındaki zayıf verilerin ilk çeyrekteki istikrarın teklemekte olduğu yolundaki endiişeleri artırmasının ardından, politika yapıcılar tarafından memnunlukla karşılanıyor. Yetkililer, bu yıl ekonomik büyümeyi yüzde 6.5'in üzerinde tutmaya çalırşırken, dikkalerini borçlar ve kömür ve çelik sektörlerindeki fazla kapasitenin azaltılmasında tutmayı sürdürüyor.

Hong Kong'da Credit Suisse Group AG'nin Japonya hariç Asya'dan sorumlu baş ekonomisti Tao Dong, "Ekonomi şimdilerde istikrarlı bir şekilde iyi işliyor, ancak ivme artmıyor," dedi ve "Ekonomi yaz döneminde yeniden durgunlaşacak ve bu durum Çin Merkez Bankası için kilit test olacak; istikrarlı politikayı devam ettirip arz yönlü yönetimde odaklanmaya devam edebilir mi?" şeklinde görüş bildirdi.

Öte yandan, özel sektörden Caixin Media ve Markit Economics'in açıkladığı diğer imalat sanayi PMI verisi Mayıs ayında 49.2'ye düştü ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı ile aynı seviyede gerçekleşti. Bu veri Nisan ayında 49.4 seviyesindeydi.