Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Haziran'da olmaz. Temmuz çok erken olabilir. Fed'in bir sonraki faiz artırımı geliyor, ancak Eylül bile kesin bir bahis değil.

Bunlar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Pazartesi günkü konuşmasından yatırımcılar ve ekonomistlerin aldığı mesaj. Yellen'ın yorumları, ABD merkez bankasının gelecek haftaki toplantısı öncesi üst düzey bir Fed yetkilisinden gelen son yorumlar olacak.

Yellen, yorumlarında, ekonominin diğer bir faiz artırımını garanti edecek denli iyileşeceği konusunda açıktı. Yellen ayrıca, çözümü birkaç ay alabilecek belirsizliklerden de bahsetti.

Fed Başkanı, ABD ekonomisinin halen olumlu durumda olduğunu ve tüketicilerin bu çeyrek harcamalarını artırarak ekonomik büyümeyi destekleyecek pozisyonda olduklarını vurguladı. Ancak Yellen diğer bir faiz artırımının ne zaman olması gerektiği konusunda sessizdi. Bu nedenle, Haziran ayı gündemden çıakrken, Temmuz ayı için şüpheler arttı.

Yellen, 14-15 Haziran'daki politika toplantısı öncesi Fed yetkililerinin kendilerine koydukları geleneksel sessizlik dönemi uygulaması öncesi Philadelphia'da yaptığı konuşmada, "ABD istihdamındaki büyümeyi ve yüksek enflasyonu destekleyen olumlu güçlerin halen negatif gelişmelere ağır basacağını beklemek için iyi nedenler görüyorum" dedi. 

Yellen, "Fed fonları faizinin, uzun vadede fiyat istikrarını ve maksimum sürdürülebilir istihdamı sağlayabilmek için, muhtemelen zamana yayılarak, kademeli bir şekilde yükseltilmesinin gerekeceğini düşünmeye devam ediyorum" şeklinde konuştu.

Ekonomistler, Yellen'ın hayalkırıklığı yaratan Mayıs ayı istihdam raporu, zayıf işletme harcamaları, uluslararası riskler ve zayıf enflasyon baskılarından kaynaklanan soruların çözümünün haftalar değil aylar alacağını belirtmesinden dolayı, gelecek haftaki toplantıda faiz artırımı olasılığının düşük olduğunu düşünüyorlar.

New York'ta Renaissance Macro Research LLC ABD ekonomisi müdürü Neil Dutta, "Fed'in ikinci çeyrekte sıçrama olduğunu ve bunun üçüncü çeyreğe yayıldığını görmeye ihtiyacı var," dedi ve "Verilere bakılacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu. Dutta, Fed'in gelecek hafta ve Temmuz ayında değişikliğe gitmeyeceği tahmininde bulundu.

Eğer Fed gelecek hafta faizi değiştirmezse, üst üste dördücnü ay faiz artırımını ötelemiş olacak ve bu durum, halen resesyondan kalan derin yaraları taşıyan bir ekonomideki olağandışı ve kademeli para politikası trendinin altını çiziyor.

Eski Fed guvernörü ve şimdi Washington'da LH Meyer Inc.'ye başkanlık yapan Laurence Meyer, "Faizi normalleştirmeye yeniden başlamak için hangi zaman uygun olacak? Yellen'ın söylediği şu; Bir fikrim yok. Ve bu doğru bir yanıt," dedi ve "Normalleşme bir kavram. Bunun için bir zaman çerçevesi yok" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs ayında 38,000 ile yaklaşık altı yılın en düşük aylık artışını gerçekleştirdi. Yellen birkaç kez istihdam artışlarını ve buna bağlı olarak enflasyonu destekleyen "pozitif güçlerden" bahsederken, bu trendlerin teyide ihtiyacı olduğunu işaret etmişti.