Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sanayi üretimi Mayıs'ta beklenenden hızlı düşerek, ABD'de imalat sanayinin hala zayıf küresel talepten etkilenmeye devam ettiğini gösterdi ve düşen otomotiv ve işyeri ekipmanları üretiminin bir yansıması oldu.

Fed tarafından Çarşamba günü açıklanan veriye göre, sanayi üretimi Nisan ayında yüzde 0.2 yükselişin ardından Mayıs'ta yüzde 0.4 düştü. Toplam sanayi üretimi de aynı şekilde yüzde 0.4 geriledi. Veriler, kapasite kullanım oranının ise mayısta önceki aya kıyasla yüzde 0.4 azalarak yüzde 74,9 seviyesine gerilediğini gösterdi. 

ABD'li üreticiler, hala yatırım iştahını zedeleyen enerji fiyatlarındaki düşüşün etkileriyle savaşıyor. Aynı zamanda güçlü dolar ve zayıf küresel büyüme de ihracatı etkiliyor. İmalatçılar şirketlerin stoklarını azaltmasıyla biraz da olsa rahatlayabilir. Şirketlerin stokları azalırken tüketici harcamaları da artış göstermeye devam ediyor.

Amherst Pierpont Securities LLC baş ekonomisti Stephen Stanley, "Şu anda genel anlamda önümüzdeki döneme ait hikaye, sert bir toparlanmadan ziyade muhtemelen aşağı yönlü bir çekilmeyi işaret ediyor. Aynı zamanda, nisbeten daha volatil kategorilerden biri olma eğilimi gösteren otomotiv üretiminde oldukça keskin bir düşüş var. Dolayısıyla, bu daha az kaygı verici bir durum" dedi.