Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar traderları, ABD parasının bir ay içerisinde geçirdiği en kötü haftanın ardından doların yönüne ilişkin işaretler için gelecek hafta açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisine bakacak.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Brexit'in finansal piyasalarda şok etkisi oluşturması ve Fed'in yakın zamanda faiz artırımına gitme ihtimalini azaltması ardından kazançlarını sildi. İngiltere'deki siyasi çalkantının Avrupa üzerinde belirsizlik oluşturmasıyla birlikte yatırımcılar yönünü Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın politika yapıcıların faiz artırımlarının zamanlaması konusunda uluslararası çalkantılara ve ekonominin performansına odaklanacağını söylediği ABD'ye çevirdi.

Fiera Capital Corp.'un ABD birimi CIO'su Jonathan Lewis, “Fed uzun zamandır beklemede olduğu için güçlü dolar ve riskten kaçış algısı güç kaybediyor” dedi.

ABD Doları Brexit şokunun ardından, kazançlarını geri vermeden önce, 24 ve 27 Haziran tarihlerinde yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesiyle birlikte yükseliş kaydetmişti. Dolar bu yıl, analist tahminlerini karşılamadı ve zayıf küresel büyümenin Fed faiz artırımının önünde engel oluşturacağı endişeleriyle euro ile yen karşısında değer kaybetti.

ABD Doları'nın 10 önemli para karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.4 geriledi. Dolar bu hafta euro karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1136 seviyesine geriledi ve yen karşısında yüzde 0.3 yükselerek 102.52'ye geldi.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'na (CFTC) göre hedge fonları ve para yöneticileri dolardaki net uzun pozisyonlarını azalttı. CFTC verilerine göre dolardaki uzun pozisyonlar bir önceki hafta kısa pozisyonlara göre 130,989 kontrat daha fazla iken, bu hafta bu rakam 96,184'e geriledi.