Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de ham petrol stoklarının düştüğünü ve akaryakıt stoklarının ise arttığını gösteren verilere çevirmesi ile birlikte, son iki ayın en düşük seviyesinde kapanmasının ardından, düşünü durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.1 kadar yükseldi ve Çarşamba günkü yüzde 4.4'lük kaybın bir kısmını geri aldı. Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD petrol stokları düşüşünü sekizinci haftaya taşıdı ve Haziran 2015'ten bu yana en uzun haftalık düşüş dönemini gerçekleştirdi. Benzin stokları ise, analistlerin düşüş beklemesine karşın, 1.21 milyon varil arttı. Akaryakıt talebi, Bağımsızlık Günü'nü de içeren hafta boyunca, -genelde tüketimin zirve yaptığı dönem- düşerken, üretim arttı.

Petrol, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesine düşmesinin ardından, arz kesintileri ve ABD'de üretimin düşmesinin etkisiyle, yaklaşık iki kat yükselmesi sonrası, son bir ayda varil başına 44 dolar ile 51 dolar arasında seyretti. Akaryakıt fazlası, ABD'de rafinerilerin, ham petrol stoklarının son beş yılın ortalamasının 100 milyon varil üstünde seyretmesine karşın, daha az petrol işliyor olabileceği anlamına geliyor.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Bu büyük hgeri çekilmeleri her gördüğümüzde, 44, 45 dolar civarında güçlü alımlar geliyor," dedi ve "Piyasada bu fiyattan petrol almaktan memnun olan aktif katılımcılar var" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 47 sent yükselerek varil başına 45.22 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 10:28'de 45.17 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 2.05 dolar düşerek 44.75 dolar ile 10 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesinde kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 57 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petorlü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 42 sent ya da yüzde 0.9 yükselerek varil başına 46.68 dolara kadar çıktı. Kontrat Çarşamba günü yüzde 4.6 düşüşle 46.26 dolardan kapandı. Küresel petrol göstergesi Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 78 sent primli seyretti.