Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı John Brennan, ABD Başkanı'nın emri dahi olsa mahkumların sorgulaması sırasında işkenceye başvurulmasına yönelik bir talimat vermeyeceğini söyledi.

Brennan, Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde konuştu.

ABD'de kampanyasını Müslüman karşıtı söylem üzerine kuran başkan aday adayı Donald Trump’ın Beyaz Saray'a yerleşmesi durumunda işkence yönetimini yeniden uygulamaya koyabileceği yönündeki sözlerine gönderme yapan Brennan, ABD’nin işkenceyle anılmasının ülkenin prestiji açısından büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

Brennan, bu yıl kasım ayında yapılacak seçimlerden sonra ülkeyi yönetecek Başkan’ın emri dahi olsa mahkumlara yönelik bir işkence talimatı vermeyeceğini bildirdi.

Brennan, “Boğulma hissi veren (waterboarding) işkence metodunun geri gelmesini isteyen çağrılar var. CIA’in başında ben olduğum sürece öyle bir noktaya tekrar gitmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE YAKIN BİR MÜTTEFİK"

Öte yandan, konuşmasında bir soru üzerine Türkiye’yle ilişkileri değerlendiren Brennan, Türkiye ile her konuda ortak fikre sahip olmasalar dahi yakın ilişki içerisinde olduklarını söyledi.

Türkiye’yi "yakın bir müttefik" şeklinde tanımlayan Brennan, "Türkiye ile her konuda aynı fikri paylaşmıyoruz. Çok net ve dürüst bir ilişkimiz var. Yakın ilişki içerisinde olmak böyle bir durumdur." dedi.

Brennan, "Türk mevkidaşımla çok yakın ilişki içerisindeyim” ifadesini kullanarak, Türkiye’nin bir çok farklı terör örgütüne karşı mücadele ettiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin Suriye’de muhalifleri destekleyerek, ülkenin geleceğinin Beşşar Esed rejimine kalmaması için uğraştığını belirten Brennan, Suriye’nin kariyeri boyunca karşılaştığı en karışık konu olduğunu söyledi.

Brennan, Türkiye’nin terör örgütü PKK’ya karşı da mücadele ettiğini vurgulayarak “Haklı olarak vatandaşlarını korumaya çalışıyor” diye konuştu.

 

HABERTÜRK