Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, krediler ve tüketici harcamalarındaki artışın desteği ile istikrar kazandı ve bu durum, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin parasal ve mali desteklere cevap vermekte olduğunu işaret ediyor.

Gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ikinci üç aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.7 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin söz konusu dönemde yüzde 6.6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Büyüme rakamı, aynı zamanda, hükümetin tüm yıl için belirlediği minimum yüzde 6.5'in de üstünde kaldı.

Büyüme rakamının yanında, bugün açıklanan Haziran ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri de beklenenden daha iyi çıktı ve merkez bankasının açıkladığı yeni krediler verisi ise 29 analistin tahminlerinin tümünden daha iyi gerçekleşti. Ancak yatırımlar yavaşladı.

Bu yılın başlarında kredilerde görülen artış büyümeye yardımcı oldu, ancak aynı zamanda, büyümenin sürdürülebilirliğinin sorgulanmasına da neden oldu. Politika yapıcılar, büyüme hedefini, borç risklerini durdurma ve aşırı kapasiteyi daraltma çabaları ile dengelemesi ile birlikte, gösterge faizi Ekim ayından bu yana rekor düşük seviyede tutuyor.

Pittsburgh'ta PNC Financial Services Group kıdemli uluslararası ekonomisti Bill Adams, "Çin çökmedi," dedi ve "Ekonomi, ihracat ve yatırım öncülüğündeki büyümeden uzaklaşma amaçlı geçiş sürecinde zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor. Çin ekonomisi için felaket tahminleri durmuş bir saat gibi" şeklinde görüş bildirdi.