Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:00'da güncellendi)

ABD hisse senetleri hafif işlem hacminde yükselirken, dolar güçlendi ve ABD hazine tahvilleri ekonominin gücünün, Türkiye'deki başarısızlığa uğratılan darbe girişiminin ardından yenilenen geopolitik endişeleri gölgede bıraktığı iyimserliğiyle düştü.

Türk Lirası, Cuma günü silahlı kuvvetler içindeki bir grubun ülkenin yönetimini ele geçirme girişimi ile birlikte 2008'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, bu kaybının yarısından fazlasını geri aldı. ABD endeks vadeli kontratları ABD hisse senetlerinin yukarıda açılacağını işaret ederken, SoftBank Group Corp.'un chip tasarımcısı ARM Holding Plc'yi 24.3 milyar sterline (32 milyar dolar) alma konusunda anlaşma sağlaması sonrası, ARM, Avrupa'da teknoloji hisselerindeki yükselişe öncülük etti. Altın bu ayın en düşük kapanışına yöneldi.

Londra'da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Döviz analisti Lee Hardman, "Piyasaların genelinde etki kısa süreli olmalı, ancak Türkiye içindeki etki daha uzun sürecek," dedi ve "Lira bu yıl şimdiye dek iki kez sert satıoşlarla karşılaştı, her ikisi de olumsuz iç siyasi gelişmelerden kaynaklandı" şeklinde görüş bildirdi.

Cuma günü piyasalarda etkili olan darbe girişimi öncesi, ABD hisse senetleri dört gün üst üste rekor zirvelerde kapandı. Küresel hisse senetleri, 23 Haziran'da İngiltere'nin AB'den ayrılması ile sonuçlanan referandumdan sonra, politika yapıcıların bu referandumun olumsuz etkilerini önlemek için adımlar atacağının işaretlerini vermesi ve ABD ekonomisinin tahminlerden daha iyi performans göstermesi ile birlikte, kayıplarını geri aldı.

- Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi, New York'ta saat 14:39 itibariyle yüzde 0.3 yükselerek 2,167.05 puana gelerek, altıncı seansta beşinci rekor seviyeye yöneldi. Dow Jones Sanayi Endeksi, Mart'tan beri en uzun rallisi olan arka arkaya yedinci kazancına yöneldi. 

Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki teknoloji hisse senetleri ölçütü yüzde 3.6 sıçradı. ARM Holdings Plc, SoftBank Group Corp.'un şirketi 24.3 milyar pounda almayı kabul etmesinin ardından hisse senetlerindeki yükselişe öncülük etti.

- Para birimleri

Lira, Cuma günü yüzde 4.6 düştükten sonra yüzde 1.7 sıçradı. Güney Afrika andı Türkiye'deki darbe girişiminin gelişen piyasaları vurmasıyla son seansta yüzde 2.4 düşütükten sonra, yüzde 1.8 tırmandı. Meksika pesosu yüzde 0.6 yükseldi.

Yen, Cuma günü geç saatteki işlemlerde yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.7 düştü. Japonya para birimi Başbakan Shinzo Abe'nin teşvik paketi planlanını açıklamasının ardından bu geçtiğimiz hafta yüzde 4.1 düşmüştü.

Pound yüzde 0.4 yükselerek 1.3245 seviyesine geldi ve geçtiğimiz haftanın kazancını genişletti. İngiltere Merkez Bankası'ndan Martin Weale, bankaların politika değişikliğinden önce Brexit'in etkileri üzerine ilave kanıtların gerektiğini söyledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Endeks geçtiğimiz hafta, ABD perakende satışlarının beklentilerden fazla yükselmesi ve imalatın Ocak ayından beri en büyük artışını kaydetmesiyle yüzde 0.4 yükselmişti. Vadeli işlemler piyasasında Fed'in Aralık ayında faiz artırma olasılığı iki katına çıkara yüzde 44'e ilerledi.

- Emtia

Petrol, başarısız olan darbe girişiminin ardından, Rusya ve Irak'tan Akdeniz'e olan sevkiyatlarda büyük önem taşıyan boru hatlarının faaliyete devam etmesiyle New York'ta yüzde 1.6 düşerek varil başına 45.24 dolara geriledi.

Altın vadelileri yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,328.40 seviyesine geldi ve yıl içindeki yükselişini yüzde 25'e azalttı.

- Tahviller

Türkiye tahvilleri düşerek, 10 yıllık tahvil faizini 57 baz puan yukarı iterek bu ayın zirvesi olan yüzde 9.66'ya çıkardı. 10 yıllık Almanya tahvilleri 3 baz puan düşerek yüzde eksi 0.02'ye geldi.

(22:00'da güncellendi)