Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Cuma günü açıklanan ABD verilerinin ekonominin güç kazanmakta olduğunu göstermesi ve bunun sonucu, Fed'in bu sene faiz artırımına gidebileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile birlikte kayıplarını genişletti.

Spot altın yüzde 1 düşüşle ons başına 1,323.83 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 10:44'te 1,330.78 dolara geldi. Metal geçen hafta yüzde 2.1 düştü ve altı hafta sğren kazancını sonlandırdı. Çin'de gümüş düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Altın bu yıl, volatil finans piyasaları, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararına ilişkin belirsizlik ve Fed'in para politikasını sıkılaştırmayı beklemeye alması ile birlikte, güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebina rtması sonucu ralli yaptı. Perakende satışlardaki artıştan tüketici fiyatlarındaki yükselişe, ABD'de Cuma günü açıklanan veriler , Fed'in bu yıl borçlanma maliyetlerine artırabileceğine ilişkin beklentilerin revize edilmesine neden oldu. ABD endeks vadeli kontratları, altına yönelik güvenli liman alımlarının azalmasına neden olan Türkiye'deki darbe girişiminin başarısız olması ile birlikte yükselirken, yen değer kaybetti.

UBS Wealth Management'ın emtia ve Dövizden sorumlu icra direktörü Wayne Gordon, "Cuma günü beklenenden daha iyi çıkan ABD verileri açık bir şekilde yatırımcıları Fed'in bu yıl gerçekten faizi artırabileceğii düşünmeye başlamasına neden oldu," dedi ve "Bu piyasanın fiyatlarığı bir durum değildi, ancak bariz bir şekilde altın için negatif olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in bir sonraki politika belirleme toplantısı 26-27 Temmuz'da yapılacak. Fed fonları vadeli kontratları fiyatlamalarına göre, Fed'in bu toplantıda faiz artırma olasılığı yüzde 8 civarında. Aralık sonuna kadr faiz artırımı ihtimali ise, Brexit sonrası seviyesi olan yüzde 8'den yüzde 44'e yükseldi.

Gordon, "Fiyatlar muhtemelen altı ila 12 ayık dönemde ılımlı hale gelecek, ancak halen altının ABD'deki negatif reel faizden iyi destek bulmakta olduğunu düşünüyoruz," dedi. Gordon, "Fed faiz artırımına başlasa bile, eğrimnin gerisinde kalmış durumdalar. Bu nedenle, reel faizler bir süre daha negatif kalacak. Eğer ABD seçimleri konusunda ya da Brexit veya hatta Orta Doğu ilgili belirsizlik artarsa, yatırımcılar altına yönelecek" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer bankalar ise altının daha da ralli yapabileceği görüşünde. DBS Group Ltd.'ye göre, altın major boğa piyasasında ve düşük borçlanma maliyetlerinin talebi desteklemesi ve ABD seçimlerinin yaklaşması ile birlikte 1,500 doları aşabilir. Bank of America Merrill Lynch'im emtia araştırma müdürü Francisco Blanch da düşük uzun vadeli faizi ve ABD seçimlerini işaret ederek, altın altı ila 12 aylık dönemde 1,500 dolara ulaşabileceğini belirtti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 1.45 ton artarak 2,002.46 tona çıktı.

Çin'de Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzede 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı fazla değişmeyerek 286.80 yuanda (ons başına 1,337.22 dolar) kaldı.

Aralık vadeli gümüş kontratları Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 1.2 düşerek kilogram başına 4,414 yuana çıktı.

Spot gümüş yüzde 1.2 düşerken, platin yüzde 0.3 ve palladyum yüzde 1 geri çekildi.