Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesi ve dikkatlerini ilave teşvik beklentilerine çevirmeleri ile birlikte, hisse senetlerinne gelen alımların metali olumsuz etkilemesi sonucu, düşüşünü ikinci haftaya taşımaya yöneldi.

Spot altın yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,325.48 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 11:32'de 1,325.97 dolara geldi. Şanghay'da işlem gören gümüş yüzde 1.8 arttı ve haftalık kaybını daralttı.

Altın, Asya hisse senetlerinin sekiz ayın zirvesine çıkması ve doalrın üçüncü hafta üst üste güçlenmesi ile birlikte, bu yılki kazancının bir kısmını geri verdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Perşembe günü yaptığı konuşmada, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının ardından, ihtiyaç duyulduğunda, ilave tedbirler almaya hazır olduklarını söyledi. Fed'in politika yapıcıları 26-27 Temmuz'da bir araya gelecek.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Altın, güçlü dolar ve yükselen hisse senetlerinin talebi zayıflatması ile birlikte, açık bir şekilde konsolidasyon safhasında," dedi ve "Bunun yanında Avrupa Merkez Bankası'ndan ilave teşvik bekliyoruz ve aynı zamanda, gözler gelecek hafta Fed toplantısı sonrası yapılacak açıklamada" şeklinde görüş belirtti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 1.05 ton düşerek 2,004.4 tona indi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.7 yükselerek 285.30 yuana (ons başına 1,330.40 dolar) çıktı.

Aralık vadeli gümüş kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 1.8 yükselerek kilogram başına 4,351 yuana (ons başına 20.2894 dolar) çıktı ve bu hafta yüzde 2.6 düştü.

Spot gümüş bu hafta yüzde 2.5 ile 20 Mayıs'tan bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi. Platin ve palladyum yüzde 0.4 geriledi ve palladyum yükselişini beşinci haftaya genişletmeye hazırlanıyor.