Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, zayıf yenin Japonya hisse senetlerine alım getirmesi ve yatırımcıların dikkatlerini bu hafta gerçekleştirilecek olan Fed ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantılarına çevirmesi ile birlikte yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, kamu hizmetleri ve finans hisselerinin öncülüğünde, yüzde 0.1 yükselerek, Tokyo saati ile 09:01'de 134.14 seviyesine çıktı. BOJ'un 29 Temmuz'da sona erecek iki günlük toplantısında teşviğin artırılması bekleniyor. Bloomberg'in anketine katılan 41 ekonomistin 32'si, BOJ'daki politika yapıcıların rekor büyüklükteki teşviği genişletmesini öngörüyor. Vadeli işlem traderlerı, Fed'in Çarşamba günkü toplantısında faiz artırıma olasılığını yüzde 10 görüyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. varlık yönetimi araştırmasından sorumlu başkan yardımcısı Vasu Menon, "Hisse senedi piyasaları bu hafta, BOJ ve Fed'in güvercin tonlu bir tutum alabileceği umutları ile yukarı yönde hareket edebilir," dedi ve "Politika yapıcıların gelecekteki hareketlerine bağlı umutlar, değerlemelerin fazla olumlu olmamasına karşın, kısa vadede destek sağlayabilir" şeklinde görüş belirtti.

Küresel hisse sentelerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden şok ayrılık kararı sonrası meydana gelen kayıpların tümünü geri aldı. Fiyat/kazanç oaranları, bu yılın en yüksek değerlemelerini işaret ediyor. Asya bölgesi hisse senetlerinin göstergesi MSCI Asya Pasifik Endeksi 2016 yılında yüzde 1.6 tırmanırken, ABD'de Standrd & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) geçen hafta rekor zirvede kapandı.

Japonya'da Topix Endeksi Pazartesi günü, yenin dolar karşısında 106.28 seviyesi civarında işlem görmesi ile birlikte yüzde 0.3 yükseldi. Japonya'nın ihracatı Haziran ayında tekrar düştü v'da e dış satım böylelikle üst üste dört ayd aşağı yönde hareket etti.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 tırmandı. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3'lük bir yükseliş gerçekleştirdi.