Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Fed'in dünkü toplantısında faizi değiştirmemesi ve para politikasını kademeli bir şekilde sıkılaştıracağını işaret etmesinin ardından, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararından (Brexit) bu yana en hızlı yükselişini gösterdikten sonra bu kazancını korudu.

Spot altın, Çarşamba günkü seviyesi olan ons başına 1,340.08 dolardan, Singapur saati ile 11:10'da 1,338.29dolara geldi. Metal Çarşamba günü yüzde 1.5 yükseldi. Bu, Brexit sonrası 24 Şubat'tan bu yana kapanış bazında en hızlı yükselişi işaret ediyor.

Altın bu yıl, diğer merkez bankaları negatif faiz uygulamasına geçerken, Fed'in hemüz sıkılaştırmaya gitmemesi ile birlikte, güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talebin desteğiyle yüzde 26 yükseldi. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri, iki gün süren ve dün sona eren toplantıdan sonra yaptıkları açıklamada, ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini yükseltti. Fed yetkililer, enflasyonun düşük kalmasına karşın, ABD ekonomisine yönelik kısa vadeli risklerin zayıfladığını söyledi. ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri düştü ve Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmada yavaş davranması için durumu güçlendirdi.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Piyasa gözlemcileri neyin üzerinde odaklanacak?," dedi ve "Bir yanda, işgücü ve hanehalkı harcamalarındaki güçlü seyir, diğer tarafta muhtemelen zayıf kalmaya devam edecek enflasyon" şeklinde görüş bildirdi.

Gan'a göre, yYatırımcılar, öte yandan, yarın sonuçlanacak olan ve para politikasının daha da gevşetilmesinin beklendiği Japonya Merkez Bankası politika toplantısını izliyor. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Çarşamba günü, ekonomiyi desteklemek için 28 trilyon yenlik (267 milyar dolar) mali teşvik paketi açıkladı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 3.2 ton artarak 1,999.3 tona çıktı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.2 artarak 286.99 yuana (ons başına 1,339.88 dolar) çıktı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 1.3 yükselerek gram başına 288.60 yuana ulaşırken, gümüş yüzde 3.3 tırmanarak kilogram başına 4,470 yuana yükseldi.

Spot gümüş Londra'da, Çarşamba günü yüzde 3.7 sıçradıktan sonra yüzde 0.4 düşerken, platin yüzde 0.1 ve palladyum yüzde 0.4 değer kazandı.