Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) politika kararı öncesi, yenin volatil işlemlerde güç kazanması ile birlikte, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.1 kadar düştükten sonra, yüzde 0.1 yükselerek, Tokyo saati ile 09:06'da 134.97 seviyesine çıktı. Endeks yükselişini üçüncü haftaya taşımaya ve bu ayki kazancını yüzde 4.7'ye genişletmeye hazırlanıyor. Japonya'da Topix Endeksi, yenin yüzde 0.5 değer kazanmasına karşın yüzde 0.2 yükseldi. Japonya hisse senetleri bu hafta, merkez bankası kararı öncesi dalgalı bir seyir izledi. BOJ'un iki gün süren ve bugün sonuçlanacaktoplantısında teşviği artırması bekleniyor.

Auckland'da First NZ Capital Group Ltd. ekonomi ve strateji direktörü Chris Green, "BOJ toplantısının bitmesine yakın, piyasada birbirine zıt görüşlerle brlikte, oldukça fazla belirsizlik var," dedi ve "BOJ'un gevşemeye gitmesi için artan bir baskı var. Muhtemelen BOJ ve hükümet arasında koordineli bir hareket göreeğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan 41 ekonomistin 32'si, BOJ'un bu toplantıda halihazırda rekor seviyede bulunan teşviği genişletmesini bekliyor. Japonya Başbakanı Shinzo Abe Çarşamba günü, Kyodo haber ajansında çıkan habere göre, 28 trilyon yenlik (267 milyar dolar) bir mali teşvik paketi açıklayarak baskıyı daha da artırdı.

Japonya'da tüketici fiyatları Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.5 düştü ve böylelikle dört ay üst üste gerileme gösterdi. Japonya'da enflasyon BOJ'un yüzde 2 olan hedefinin oldukça uzağında kalmaya devam ediyor.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 düşerken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi fazla değişmedi.