Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de son dönemde görülen istikrar, sanayi üretimi, perakende satışlar ve yatırımların Temmuz ayında yavaşlaması ile birlikte teklemeye başladı.

Sanayi üretimi Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6 yükseldi. Perakende satışlar geçen ay yüzde 10.2 tırmanırken, sabit sermaye yatırımları yılın ilk yedi ayında yüzde 8.1 genişledi. Tüm bu veriler ekonomislerin tahminlerinin altında kaldı. Bloomberg'in aylık gayrı safi yurtiçi hasıla izleyicisi Temmuz ayında, bir ay önceki seviyesi olan yüzde 7.13'ten yüzde 6.94'e geriledi.

Bu yavaşlama politika yapıcıların karşı karşıya kaldığı ikilemi artırdı; büyümeyi finansal istikrarı tehlikeye atan bir yol olan ucuz kredi ile destekleme ya da borçlanma genişlemesini, ekonomiyi yavaşlatacak olmasına karşın azaltma. Yavaş seyreden küresel büyümeden destek gelmemesi ve ülke içinde işletmelerin yatırım yapmada isteksiz olması ile birlikte, hükümet bu yıl, gösterge faizi indirmekten kaçınmasına karşın mali desteği daha da artırdı.

Singapur'da Commerzbank AG kıdemli ekonomisti Zhou Hao, "Büyük endişe hala yavaş yatırımlar," dedi ve "Merkez bankası reel ekonomiyi desteklemek için gevşeme eğilimini sürdürecek ve bu yıl bir fiz indirimi ya da zorunlu karşılıklarda indirim dikkatlerden uzak tutulmamalı" şeklinde görüş bildirdi.