Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın ekonominin merkez bankasının hedeflerine ulaşmaya yakın olduğunu söylemesinin ardından bu yıl faiz artırımına gidilme beklentilerini yükseltmesinin etkisiyle düşen petrol fiyatlarının aşağı çektiği enerji hisselerinin öncülüğünde geriledi.

ABD hisse senetleri, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın ekonominin merkez bankasının hedeflerine ulaşmaya yakın olduğunu söylemesinin ardından bu yıl faiz artırımına gidilme beklentilerini yükseltmesinin etkisiyle düşen petrol fiyatlarının aşağı çektiği enerji hisselerinin öncülüğünde geriledi.Enerji üreticileri, petrol vadelilerinin dört yılın en uzun rallisini bitirmesinin ardından kayıplarını ikinci seansa genişletti. Marathon Oil Corp., finans direktörünün görevinden ayrılacağını açıklamasından sonra yüzde 6.9 düştü. Medivation Inc., Pfizer Inc.'nin şirketi 14 milyar dolara almayı kabul etmesinin ardından yüzde 20 sıçrayarak bioteknoloji hisse senetlerini destekledi. Intersil Corp., konuyla alakalı bir kişinin şirketin Japonya'nın Renesas Electronic Corp. tarafından 3 milyar dolara satın alınma görüşmelerinin başladığını söylemesinin ardından yüzde 20 sıçradı.

S&P 500 Endeksi, Cuma günü bir hafta önce ulaştığı tüm zamanların zirvesinde yüzde 0.3 aşağıda kapattıktan sonra, New York'ta saat 09:53 itibariyle yüzde 0.3 düşerek 2,177.79 seviyesine geriledi. Dow Jones Sanayi Endeksi 64.13 puan gerilerken, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.1 düştü.

Evercore ISI'dan kıdemli idari yönetici ve küresel portföy stratejisti Dennis Debusschere, "Stan Fischer'ın yorumları Cuma günü Yellen'in daha şahin bir tonda konuşma riskini yükseltti. Bu da doların, riskli varlıkları ve emtia fiyatlarını etkiliyor." dedi ve "Eğer faizeri çok yavaş yükseltirlerse, nötr faizde duracakları fikri bunu dengeleyebilir. Fed'in sıkılaştırma tahminin yönelik zayıflıklar kısa süreli olacaktır." diye görüş bildirdi.