Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

Dolar, merkez bankası başkanlaraından gelen yorumların ABD ve dünyanın diğer kısmındaki para politikaları arasındaki farklılaşmayı güçlendirmesi sonrası yen karşısında iki haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, Japonya hisse senetleri yükseldi ve gelişen piyasa varlıkları değer kaybetti.

Fed'in etkisi, Avrupa ve gelişen piyasa hisse senetlerinin düşmesiyle piyasalara yansıdı. Dolar ise kazançlarını ikinci güne taşıdı.

Gelişen piyasa hisse senetleri ve para birimlerine ilişkin göstergeler Fed yetkililerinin Eylül ayı faiz artırımına yönelik beklentileri artırması ardından, üç haftadan daha uzun bir sürenin en düşük seviyelerine geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Haziran ayından bu yana kaydettiği en güçlü kazancını genişletti; petrol emtia fiyatlarındaki düşüşe öncülük etti. Japonya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın gerekli olması durumunda ek teşvik uygulanacağı yönündeki açıklamaları ardından yükseldi.

İki ay kadar önce çok uzak görünen ABD faiz artırımı ihtimali şimdi tekrar masada; piyasa Eylül ayı faiz artırımını yüzde 42 ihtimalle fiyatlıyor. Piyasa, Eylül ayı faiz artırımına geçtiğimiz hafta kadar kısa bir zaman önce yüzde 22 ihtimal veriyordu. 2016 yılında faiz artırımına gidilmesine ilişkin ihtimaller, Fed Başkanı Janet Yellen ve Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın geçtiğimiz hafta Cuma günkü şahin yanlısı Jackson Hole konuşmalarının ardından artış kaydetti.

Cenevre'de Lombard Odier stratejisti Samy Chaar, “Bugünkü kayıplar, Jackson Hole ile yakından ilgili. Eğer faiz artırımına gitmeye karar verirlerse bu görece iyi haber demektir fakat bu sistemde bir miktar daha fazla sıkılaştırmayı da içerir” şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senetleri

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saatiyle 07:45'te yüzde 0.4 geri çekildi. Otomobil üreticileri göstergesi, endekste en sert düşüşleri kaydederken, petrol fiyatlarındaki düşüş enerji üreticilerinin kayıplarında etkili oldu. Endekste hacim, İngiltere'de piyasaların tatil nedeniyle kapalı olmasıyla, 30 günlük ortalamanın yüzde 69 altında seyretti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 düşüş kaydetti. Yükselen her bir hisse senedine karşılık yaklaşık iki hisse düştü. S&P 500 endeks vadeli kontratları, hisse senetlerinin Cuam gününü ekside kapatması ardından Pazartesi günü yüzde 0.1 tırmandı.

Japonya hisse senetleri, zayıf yenin ihracatçıları desteklemesiyle yükseldi. Topix Endeksi,Toyota Motor Corp. ve Mazda Motro Corp. hisse senetlerinin yüzde 3.9'un üzerinde değer kazanmasıyla,yüzde 2 yükseldi.

Para birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü yüzde 0.8 artış kaydetmesi ardında Pazartesi günü yüzde 0.2 yükseldi. Yen, yüzde 0.3 düştü ve euro iki haftanın düşüğüne geriledi. Sterlin yüzde 0.4 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.8 düştü. Güney Kore Wonu yüzde 1 değer kaybetti. Güney Afrika Randı, haftalık yüzde 5.9 kaybının ardından dolar karşısında yüzde 1 geriledi.

Emtia

Bloomberg Emtia Endeksi, petrol ve değerli metal fiyatlarındaki düşüşübn etkisiyle kayıplarını dördüncü güne taşıyarak aylık kazançlarını azalttı.

ABD (WTI) petrolü yüzde 1.3 gerileyerek varil başına 47.02 dolar seviyesinden işlem gördü. Altın Mayıs ayından bu yana görülen en uzun düşüş sürecini devam ettirerek yedinci güne taşıdı. Gümüş yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

(15:45'te güncellendi)