Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de kişisel harcamalar gelirlerdeki güçlü artışın desteğiyle 4. ayda da yükseldi. ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre kişisel gelirler Temmuz'da %0.4, harcamalar %0.3 ile beklentiye paralel arttı. Kişisel gelirlerin %0.4, harcamaların da %0.3 artması bekleniyordu. Kişisel gelirler böylece 3 ayın en büyük artışını kaydetti.

Temmuz'da Fed'in de yakından izlediği PCE fiyat endeksi aylık bazda değişmezken yıllık %0.8 artarak beklentiye paralel gerçekleşti. Çekirdek PCE ise aylık beklentiye paralel olarak %0.1, yıllık %1.6 arttı.

Bu arada, haziran ayına ilişkin kişisel harcamalardaki artış % 0.4'den % 0.5'e ve kişisel gelirlerdeki artış % 0.2’den % 0.3'e revize edildi.

ABD'li tüketiciler istihdamdaki iyileşme ve düşük yakıt maliyetlerinin de etkisiyle harcamalarını sürdürdü. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin de iyi gelmesiyle Fed'in gelecek ay faizleri yükseltebileceği belirtiliyor. Detroit'teki Ameriprise Financial'da üst düzey ekonomist olan Russell Price, veri öncesinde "Tüketiciler ekonominin en güçlü yanını oluşturuyor, bu durum 3. çeyrekte de devam edecek" diye konuştu.