Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ege Yazgan Bloomberg HT'ye "TCMB'nin asli görevi enflasyon ama açıklamada büyüme vurgusu öne çıkıyor. Merkez Bankası sadeleşme politikasına devam etmeye niyetli.." dedi. Yazgan faiz indirimlerinin devam etmesi halinde ileride gelebilecek ters hamlede faiz artırmak için alan kazanacağını söyledi.

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Can Pamir, "Bu beklenen bir indirim oranıydı dolayısıyla fiyatlarda dramatik bir etkisi olmadı. Son açıklamada enflasyona dikkat çekiliyor dolayısıyla MB bundan sonraki toplantıda indirir mi soru işareti var. Ama yine de biraz daha sadeleşme olacak gibi" şeklinde konuştu.

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı "MB'nin açıkladığı metnin, önümüzdeki dönemde özellikle makro ihtiyati tarafta -zorunlu karşılıklarda ek indirimler- gibi adımların sinyali olduğunu düşünüyorum." dedi.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Bu noktada bizim beklentimiz; faiz indirimlerinde hareket alanının sonuna kadar kullanılacağı yönünde. Gecelik borç verme faizi %7,75’e kadar düşürülüp, koridor en dar noktada simetrikleştikten sonra, hali hazırdaki 1 haftalık repo faizi %7,50 tek faiz olacaktır. Faizin o noktadan sonra daha fazla düşmesi için bir alan olduğunu düşünmüyoruz" yorumunu yaptı.

"EN AZ 2 İNDİRİM DAHA BEKLEMEK GEREK"

Anadolu Bank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan en az 2 kez daha 25'er baz puan faiz indirebileceğini söyledi. Atakan, "MB, bugün faiz indirimiyle büyüme sürecine katkıda bulunacağı mesajını veriyor. Bugünkü metinde daha önceki metinlere göre enflasyonla mücadele olgusu büyümeye katkı verme olgusuyla yer değiştirmiş görünüyor" dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek ise kararın beklentiler dahilinde olduğunu belirterek "Merkez Bankası bu ortamda 50 baz puanlık bir indirim de yapabilirdi, MB olası Fed'in faiz artırımları döneminde elinde faizleri yukarı çekebilecek marj da istiyor, bu yüzden faizi indiriyor.

Sadeleşme politikası altında koridoru sadeleştirirken büyüme ve ABD'de faiz artışına karşı cephanesi olmasını istiyor." diye konuştu.