Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:20'de güncellendi)

Fed politika yapıcıları politika yapıcıları politika faizini değiştirmedi ve hızlanan enflasyon ortamında borçlanma maliyetlerinin artırılması için zeminin güçlendiğini kaydederek, gelecek ayki toplantıda faiz artırımı beklentilerinin kuvvetlenmesine neden oldu.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Washington'da gerçekleştirdiği, iki gün süren ve bugün sona eren toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Komite, federal fonları faizinde (gösterge faiz) bir artış için zeminin güçlenmeye devam ettiği değerlendirmesinde bulundu, ancak, şu an için, hedeflere doğru devam eden ilerlemeye yönelik bazı ilave işaret görmek için biraz daha bekleme kararı aldı" dedi.

Fed yetkilileri açıklamada, enflasyonun yüzde 2 olan hedeflerine doğru hareket ettiği konusunda artan güvenlerine de yer verdi. ABD merkez bankası, açıklamasında, fiyat artışlarının hızının bu yılın başından bu yana arttığını ve enflasyona ilişkin piyasa bazlı göstergelerin yukarı yönde hareket ettiğini belirtti. Komite ayrıca, geçen açıklamasındaki, enflasyonun muhtemelen "kısa vadede düşük kalacağı" şeklindeki söylemine bu açıklamasında yer vermedi.

Fed'in bu toplantıda faiz artırımını pas geçmesi, gelecek hafta yapılacak olan ABD başkanlık seçimleri ve bu toplantının ardından basın toplantısının yapılmayacak olmasından dolayı büyük ölçüde bekleniyordu. Şimdi dikkatler, önümüzdeki altı haftalık dönemde ekonomi ve enflasyon görünümünde şüphe yaratacak değişiklikler olmazsa, faiz artırımı kararı için Aralık ayındaki toplantıya çevrildi.

Bu ayki açıklamada, Fed'in faiz artırımı kararı almadan önce, ekonomide ilerlemeye ilişkin "bazı ilave işaretler" görmek için bekleyeceği vurgulandı. Bu açıklamada yer verilen "bazı" sözcüğü, yetkililerim faiz artırımına biraz daha yaklaştığı şeklinde değerlendirildi.

Komite'nin Eylül toplantısında aldığı karara muhalif kalan üç üyeden Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Kansas City Fed Başkanı Esther George, bu toplantıda da, yüzde 0.25-yüzde 0.50 aralığında bulunan politika faizinin yükseltilmesi yönünde oy kullandı. Üçüncü üye Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, faizin değiştirilmemesi kararına destek verdi.

(21:20'de güncellendi)