Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta ABD Başkanlığı'na Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçilmesinin ardından kurda yükseliş eğilimi sürüyor.

Yeni haftaya 3.2600'dan başlayan Dolar/TL kademeli olarak yükselerek 3.2971'e kadar çıktı.. Küresel piyasalarda da Dolar, Trump hükümetinin harcamalarının ekonomik büyüme ve enflasyonu tetikleyeceği, bu durumun Fed'in faiz artırmasına imkan sağlayacağı beklentileriyle yükseliyor. Fed'in Aralık ayında faiz artırma ihtimali %84 olarak fiyatlanıyor. Bu rakam geçen hafta %76 seviyesindeydi.

Türk lirası geçen hafta dolar karşısında haftalık bazda yüzde 3'e yakın değer kaybetmiş ve 3.2929 ile tarihi rekor seviyeye çıkmıştı.

Bugün yurtiçi ve yurtdışında kritik bir veri akışı bulunmuyor. Piyasalar için bu hafta Yellen'in konuşması önemli olacak. Yellen’ın perşembe günü senatoda yapacağı sunumda faiz artışına dair işaretler aranacak.



"3.30 GÖRÜLEBİLİR"

Işık FX'ten Gökhan Özkan Bloomberg HT'deki Fokus programında kurda 3.30'un denenebileceğini, geri çekilmelerin ise sınırlı kalabileceğini söyledi.

Özkan "Dolar, Trump sonrası enflasyon beklentilerinin artmasıyla güçlenmeye devam ediyor. Dolardaki yükseliş, Trump'ın mali teşviklerle piyasayı destekleyeceği ve enflasyonu artıracağına dair inançtan kaynaklanıyor. Bu nedenle Fed'in de daha agresif politika izleyeceği beklentisi ortaya çıkıyor ve gelişen ülke kurlarında baskıya neden oluyor.

TL de bundan nasipleniyor. İçeride yaşanan karışıklıklar da yükselişte etkili oluyor. Kurda 3.30 seviyesi bugün denenebilir. Bu da kırılırsa 3.35'e hareket olabilir. Geri çekilmelerin sınırlı kalmasını bekleyebiliriz" diye konuştu.

TL, bugün dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi oldu.