Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BNP Paribas'ta gelişen piyasa borçları Londra merkezli müdürü Bryan Carter'a göre, gelişen ülkeler küresel büyümedeki hızlanmanın başını çekecek ve Janet Yellen'ın işaret ettiği daha yüksek Fed faizleri, gelişen piyasalara engel olmayacak. 

Diğer yatırımcılar Türk Lirası, Hint Rupisi, Arjantin Pesosu ve Polonya Zlotisi satarken eski ABD Hazine ekonomisti Carter, bu para birimlerini alıyordu. 

Carter, "Küresel ekonomi yeniden hız kazandığı zaman, gelişen piyasalar gelişmiş olanlardan daha hızlı bir büyüme kaydederek para akışlarını ABD'den daha riskli varlıklara yöneltecek" dedi ve "Şu an almak için iyi zaman" şeklinde konuştu.   

Gelişen piyasa para birimleri endeksi, Yellen'ın ABD ekonomisinin Fed'in bu yıl bir kez daha faiz artırması ve 4.5 trilyon değerindeki bilançosunu küçültmeye başlamasıyla baş edebilecek kadar yeterli sağlamlığa sahip olduğunu söylemesinin ardından Perşembe günü üç ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Carter, atılan bu adımların doların, bazı gelişen ülke merkez bankalarının faiz indirmesine rağmen daha riskli para birimleri karşısındaki uzun dönemli düşüşünü değiştirmeyeceği ifadesini kullandı.   

Fed'in para birimleriyle alakası olmadığını belirten Carter, Fed'in eylemleri ve para birimi döngüsü arasında herhangi bir ilişki olmadığını söyledi.