Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün Merkez Bankası'nın faiz artırım kararıyla 4.03'lere gerileyen kur global ortamdaki bozulma, doların küresel çapta değerlenmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişle bu seviyelerde tutunamayarak yönünü yukarı çevirdi ve 4.10 seviyelerini gördü.

Kur yeni güne 4.08 seviyelerinde başlamasının ardından düşüşe geçti ve 4.05'e kadar indi. Euro da %0.2 düşüşle 4.95'e geriledi. Gün boyu yükseliş ve düşüşl arasında gidip gelen Borsa ise %0.2 düşük seyrediyor.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici, karar sonrası TL'nin değerlendiğini ancak bunun kalıcı olmasını beklemediğini kaydetti.

Stratejist Arzu Odabaşı Bloomberg HT'deki Yatırım Bülteni programına yaptığı değerlendirmede TL'nin MB faiz kararına tepkisiz kaldığını belirterek "Enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü olduğu, ABD'nin daha fazla borçlanma ihtiyacı olduğu, Fed'in faiz artışlarının olduğu bir dönemdeyiz. Dolar endeksi de yükseldi bu nedenle TL'nin tepkisi de sınırlı oldu" dedi.

Odabaşı gelinen noktada seçim sürecini de dikkate alınca TL'nin mevcut seviyelerini koruyacağını, seçim sonrasında belirsizliklerin azalmasıyla TL'nin tekrar güçlenme olasılığı olabileceğini vurguladı.

GCM Menkul Değerler'den Enver Erkan MB kararı sonrası yaptığı değerlendirmede "Her ne kadar Dolar/TL görünümü değişememiş olsa da, Merkez Bankası kısa vadede TL’yi desteklemek adına bir adım atmış oldu..Ancak TL’de değer kazancı sınırlı kaldı. 50 baz puan beklenti dahilinde olduğuna göre, 25 baz puanlık ekstra artırım genele yayılan bir TL değerlenmesi yaratmamış gibi oldu. Fakat TCMB, kısa vadede TL’ye destek olacak hamleyi yapmış gibi görünüyor. Gelen piyasa tepkimesi dahilinde, mevcut şartlarla TL’nin değersizleşme trendini bozmadığını söyleyebiliriz. Siyasi kulis haberleri çok yoğun ve gündemde de öne çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Yurt içinde bugün kritik bir veri akışı bulunmuyor. Günün devamında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Başkan Mario Draghi'nin açıklamaları takip edilecek. Bankanın faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmiyor.