Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

 (20:00'de güncellendi)

ABD Borsaları, yatırımcılar işsizlik oranının 18 yılın en düşük seviyesine gerilemesini değerlendirirken, bu haftanın en yüksek kazancına yöneldi. S&P 500 Endeksi, tekonoloji ve tüketici hisselerinin öncülüğünde hızlı yükseldi. Dolar tekrar yükselişe geçti ve Hazine tahvil faizleri, piyasa ABD-Çin ticaret konuşmalarının etkisini değerlendirirken, düştü.

ABD tarım dışı istihdam artışı Nisan'da beklentilerin altında kaldı fakat işsizlik oranı 2000 yılından bu yana ilk kez yüzde 4'ün altına indi. Ücretler beklenmedik şekilde yavaşlayarak işgücü piyasasının hala gevşek olduğunu işaret etti.

Fed'in faiz artışı gerçekleştirmediği toplantının ardından, gözler para politikasına dair çıkarımlara çevrildi. Wells Fargo Yatırım Enstitüsü'nde hisse stratejisti Sameer Samana, "Bu gerçekten güçlü bir oran. Ücretlerde artış yapılmadan ekonominin ihtiyacı olan istihdam artışını gösteriyor. Bunun ilerdeki harcamalara destekleyici etki yapmalıdır ve enflasyon sorun haline gelmeksizin ekonomiyi sabit bir tempoda tutmalıdır" dedi.

Piyasada tarafındn ayrıca ABD ve Çin arasında gerçekleşen ticaret görüşmeleri de takip ediliyor. Görüşmelerde şu ana kadar sınırlı bir ilerleme kaydedildi. ABD yetkilileri Çin'e ticaret açığında azaltma yapmayı teklif etti. Çin devlet haber ajansı Xinhua iki ülkenin bazı noktalarda anlaşmaya vardığını bazı noktalarda anlaşmazlığın devam ettiğini söyledi.

Euro bölgenin ekonomik görünümü hakkında endişeler artarken değer kaybederken, sağlık hizmetleri ve teknoloji şirketleri Stoxx Europe 600 Endeksi'nde yükselişe öncülük etti.Avrupa çekirdek tahviller düştü.

Bir yandan, Türk Lirası, Türkiye para politikasının ekonomideki aşırı ısınma ile başa çıkabilmek için çok gevşek olduğu yönündeki endişelere bağlı olarak Cuma günü dolar karşısında rekor düşük seviyeye indi. Çoğu gelişen para, dolar karşısında değer kaybetti.

Batı Teksas Petrolü, yatırımcılar stoklardaki ABD'nin İran'a amborga uygulayaacğı endişeleriyle stoklardaki artışa odaklanırken, 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Altın dalgalandı.

Hisse Senetleri:

*New York saatiyle 12:23'te S&P 500 Endeksi yüzde 1 yükseldi.

*Stoxx 600 Europe Endeksi yüzde 0.6 çıktı.

*İngiltere FTSE 100 Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1 tırmandı.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.05'ten daha az artış kaydetti.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybetti ve 1.1948 dolardan işlem gördü.

*Sterlin yüzde 0.3 değer kaybetti ve 1.3538 dolardan işlem gördü.

*Japon yen'i yüzde 0.05'ten daha az değer kazandı ve 109.15 seviyesinden işlem gördü.

Tahviller

*10 yıllık Hazine tahvil faizi 1 baz puan yükselerek yüzde 2.95'e çıktı.

*Almanya'da 10 yıllıklar 1 baz puan yükseldi ve yüzde 0.54 oldu.

*İngiltere'de 10 yıllıklar 1 baz puan artış kaydederek yüze 1.4'e çıktı.

Emtia

*Batı Teksas Petrolü (WTI) yüzde 2.2 yükselerek varil başına 69.93 dolardan işlem gördü. BU seviye 3 yıldan fazla bir sürenin zirvesi konumunda.

*Altın yüzde 0.05'ten daha az yükseldi ve ons başına 1,312.65 dolardan işlem gördü.

 (20:00'de güncellendi)