Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


Princeton Üniversitesi profesörüyken 2000'de Japonya Merkezi Bankası'nın ülkeyi 10 yıl boyunca stagflasyona maruz bırakan politikalarını kıyasıya eleştirmiş olan Fed Başkanı Ben Bernanke, şimdi kendisi aynı durumla karşıya karşıya kalmak zorunda olabilir.

Yeni bir tahvil alım programı için tüm kapıları kapatan Fed yetkililerinin, artan işsizlik ve yavaşlayan büyüme sebebiyle, ABD ekonomisi için yapabilecekleri de azalıyor. Bu durum, ABD ekonomisi için de Bernanke'nin ifadesiyle "sinir bozucu" seviyede bir toparlanma senaryosuna sebebiyet veriyor.

Fed'in eski mali işler direktörü ve akademisyen Vincent Reinhart, 3. tur tahvil alım programının, ikincinin "rehine"si olacağına yönelik bir benzetmede bulundu. Reinhart, herhangi bir parasal genişlemenin, "kendiliğinden tetiklenen bir felaket senaryosu"na dönüşme riski olduğuna dikkat çekti.

Salı günü (yarın) 2 günlük toplantısına başlayacak olan Fed yetkilileri, para politikası stratejilerini görüşecek. Yavaşlamanın geçici olduğunu savunan ABD Merkez Bankası yetkilileri, Japonya'daki depremin ve yüksek petrol fiyatlarının etkilerinin gevşemesiyle, büyümenin ikinci yarıda toparlanacağına söylüyor.

Fed yetkilileriyle aynı görüşe sahip olan özel sektör ekonomistleri ise, bu çeyrekte yıllık bazda yüzde 2.3 oranında büyüme kaydetmiş dünyanın en büyük ekonomisinin, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.2 büyüyeceğini öngörüyor.

ABD ekonomisinin ikinci yarıda yüzde 2.5 ila 3 büyüyeceğini öngören ekonomist Allen Sinai, hisse senetleri piyasasında görülen yoğun satışların "konsolidasyon" olduğunu belirterek, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin yıl sonu itibariyle 1,450 puanı göreceğini söyledi.