Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, ham petroldeki satış dalgası ve Japonya'nın mali teşvik paketinden kaynaklanan hayalkırıklığının ardından küresel ekonominin gücüne ilişkin endişelerin artması sonucu hisse senetlerinde görülen tekleme ile birlikte, üç haftanın en yüksek seviyesi yakınında tutundu. Piyasada dikkatler şimdi kilit önemdeki ABD tarım dışı istihdam verisine çevriliyor.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 12:11'de ons başına 1,364.05 dolarda kaldı. Metal Salı günü 1,367.34 dolar ile 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Merkez bankaları ve hükümetlerin büyümeyi desteklemeye yönelik teşvik planlarını güçlendirmeleri ile birlikte, yatırımcıların güvenli liman aramalarının da desteği sonucu, altın fiyatları bu yıl yüzde 28 arttı. Japonya'nın harcamaları 4.6 trilyon yen artırma planı beklentilerin gerisinde kaldı ve bunun sonucu yen üç haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, doların seyrini gösteren endeks Salı günü beş haftanın en düşük seviyesine indi. Asya hisse senetleri, perolün varil başına 40 doların altında kalmasıyla birlikte kayıplarını genişletti.

Yatırımcılar şimdi, ABD ekonomisinin yönüne ve Fed'in gelecekteki faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler alabilmek için, Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisini izleyecek.

Singapur'da Phillip Futures Pte stratejisti Bryan Lum, "Fed Eylül ayında faiz artırımının masada olduğunu işaret ederken, piyasa ipuçları için Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisini izleyecek", dedi ve "Eğer veriler beklenenin altında çıkarsa, piyasa muhtemelen faiz artırımı olasılığını öteleyecek ve altın 1,400 doalrı test edebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 7.6 ton artarak 2,023.7 tona çıktı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.2 yükselerek 290.65 yuana (ons başına 1,364.10 dolar) çıktı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.4 yükselişle gram başına 292.40 yuana çıkarken, gümüş yüzde 0.6 değer kazanrak kilogram başına 4,557 yuana ulaştı.

Spot gümüş Londra'da fazla değişmeyerek ons başına 20.6360 dolarda kaldı.

Palladyum Salı günü ons başına 723.38 dolar ile Ekim 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından yüzde 0.9 düşerken, platin yüzde 0.2 geri çekildi.