Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, gelecek hafta yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın Demokrat aday Hillary Clinton'a üstün gelebileceğine ilişkin endişelerin artması ve bunun sonucuu güvenli liman alımlarının güçlenmesinin etkisiyle, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının (Brexit) çıktığı halk oylamasının finans piyasalarını sarsmasından bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Spot altın üçüncü haftayı da kazanççla geçerek 8 Temmuz'dan bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi ve Çarşamba günü ons başına 1,308.02 dolara kadar çıkarak yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Altın üst üste altı seans yükseldikten sonra, Singapur saati ile 09:57'de 1,302.70 dolar seviyelerinde yatay seyretti.

Yatırımcılar, Citigroup Inc. ve UBS Group AG''nin, Trump'ın olası zaferinin altın fiyatlarını 1,400 dolara kadar çıkarabileceği tahminleri ile birlikte, gelecek haftaki seçimlerin tetiklediği ters akıntılarda seyretmeye çalışıyor. New York Times/CBS'in düzenlediği seçim anketine göre, Clinton Trump'ın yüzde 42'ye karşı yüzde 45 önünde. Clinton Ekim ayı ortasındaki ankette Trump'ın dokuz puan önündeydi. Washington Post/ABC News'un düzenlediği diğer ankete göre ise, Clinton geçen haftaya göre Trump'a karşı güç kaybetti.

Aralarında Ed Morse'un da bulunduğu Citigroup analistleri, Cumagünkü raporlarında, "Yatırımcılar, seçim anketlerinin adaylar arasındaki farkın azaldığını ve Clinton'ın kazanma olasılığının azaldığını göstermesinin ardından güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneldi," dedi ve "Seçimlerin kısa vadede altın fiyatları üzerinde etkili olması ile birlikte, altın volatilitesinin yüksek kalmasını bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para politikası da, Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaret verebilecek olmasından dolayı dikkatleri üzerinde topluyor. Fed yetkililer, politika faizini yedinci kez üst üste değiştirmemedikleri toplantının ardından yaptıkları açıklamada, faiz artırımı için istihdam ve enflasyonun hedeflere doğru ilerediğine ilişkin yalnızca "biraz" daha işaret görmeleri gerektiğini kaydettiler.

İngiltere'ni sürpriz bir şekilde AB'den ayrılma kararı almasının ardından, altın 24 Temmuz'da 101.70 dolar kadar yükseldi ve fiyatlar üst üste altıncı haftayı da kazançla kapamaya yöneldi. ABD seçimlerine yaklaşırken, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar bu haftanın ilk dört gününde yüzde 0.2 yükseldi.