Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(18:50'de güncellendi)

Petrol, OPEC'in, rekor seviyedeki arz fazlasını azaltmak ve küresel piyasalara istikrar getirmek için son sekiz yılda ilk kez üretim kısıntısına gitme konusunda anlaşmaya vardığının kaydedilmesi ile birlikte sert yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 8.6 kadar yükseldi. Viyana'da Çarşamba günü bakanlar düzeyindeki görüşmelere katılan iki temsilci, OPEC'in kollektif üretimi günlük 32.5 milyon varile indirme karrı aldığını kaydetti. Diğer bir temsilci, daha önce yaptığı açıklamada, anlaşmanın muhtemelen OPEC dışı üreticilerden gelen ek günlük 600,000 varil indirimi içereceğini belirtti. OPEC dışındaki en büyük üretici Rusya, Kremlin'in ne düşündüğü konusunda fikre sahip bir kaynağa göre, bir anlaşma olması durumunda muhtemelen azı kısacak.

Petrol, Eylül ayında ilk kez üretimin kısılması teklifinin getirilmesinden ve yatırımcıların bir anlaşmaya varılıp varılmayacağına ilişkin spekülasyonda bulunmasından bu yana oldukça sert darbeler aldı. Başından bu yana, ablaşmanın önünde önemli engeller oldu.

Winchester, Massachusetts'te Strategic Energy & Economic Research başkanı Michael Lynch, "Fiyatlar oldukça güçlü yükseldi, zira bir anlaşma var gibi görünüyor. Bu dünkü havanın tamemen tersi" dedi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3.69 dolar ya da yüzde 8.2 yükselerek New York saati ile 09:19'da varil başına 48.92 dolara çıktı.Fiyatlar Salı günü anlaşma olacağına kuşkuyla bakılmasından dolayı yüzde 3.9 düşmüştü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın dört katından fazlaydı.

Vadesi Çarşamba günü dolacak Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 3.65 dolar ya da yüzde 7.9 yükselerek varil başına 50.03 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.11 dolar primli işlem gördü. Şubat vadeli Brent 3.61 dolar yükselerek 50.93 dolara çıktı.

(18:50'de güncellendi)