Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, 2016 yılında 2009'dan bu yana en güçlü yıllık kazancını gerçekleştirmesinin ardından, Kuveyt'in OPEC ve diğere üretici ülkelerin piyasaya istikrar kazandırmak için üretimi kısmaya başladığını işaret etmesi ile birlikte yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen yıl yüzde 45 değer kazandıktan sonra yüzde 0.9 kadar yükseldi. Al-Anba haber ajansının Kuveyt Oil Co. CEO'su Jamal Jaafer'e dayandırdığı haberine göre, Kuveyt günlük petrol üretimini 130,000 azaltarak 2.75 milyon varile düşürdü. Baker Hughes Inc.'nin Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de üreticiler aktif petrol sondaj kuyusu sayısını üst üste dokuz haftadır artırıyor.

Petrol New York'ta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve topluluk dışındaki 11 üretici ülkenin küresel petrol stoklarını azaltmak için 1 Ocak'tan başlamak üzere üeretimi azaltma konusunda anlaşmaya varmaları ile birlikte 2016 yılında üç yılda ilk kez yukarı yönde hareket etti. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de ham petrol stokları, 1982 yılından bu yana derlenen haftalık resmi stok verilerine göre, mevsimsel olarak 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "Kuveyt gibi Suudi Arabistan'a yakın ülkelerin üretim kısıntılarını sabırla ve özenle uygulamalarının beklenmesi anlaşılıyor, ancak Irak ve Rusya gibi ülkeler piyasanın en fazla endişe duyduğu ülkeler olarak görülüyor," dedi ve "Petrol varil başına 60 dolara ulaştığında, ABD'de artan aktif sondaj kuyusu sayısı fiyatların daha da yükselmesini önleyecek en büyük faktör olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 48 sent yükselerek varil başına 54.20 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 09:37'de 53.99 dolara geldi. Pazartesi günü Yeni Yıl tatili dolayısıyla işlem yapılmadı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 36 altındaydı.

Mart vadeli Brent petorlü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 24 sent yükselerek varil başına 57.06 dolara çıktı. Fiyatlar geçen yıl yüzde 52 yükseldi ve 2009'dan bu yana en hızlı yıllık çıkışını gerçekleştirdi. Küresel gösterge Brent pettolü Mart vadeli WTI'a kıyasla 2.13 dolar primli seyretti.