Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD'de artan aktif sondaj kuyusu sayısının OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasını uzatacağına ilişkin beklentileri dengelemesi ile birlikte düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 1.6 kadar düştü. Baker Hughes Inc.'nin açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif sondaj kuyusu sayısı geçen hafta arttı ve artışını 10'uncu aya taşıdı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, arzın son beş yılın ortalamasının üzerinde kalması durumunda, Suudi Arabistan'ın üretim kısıntılarını uzatmaya hazır olduğunu söyledi.

Petrol bu ay, rekor seviyeler yakınındaki ABD stokları ve bu ülkede artan üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin üretim kısıntılarının etkilerini gidermesi ile birlikte, bu yıl ilk kez varil başına 50 doların altına indi. OPEC Mayıs ayına kadar üretimin uzatılması konusunu görüşmeyecek, ancak aralarında Rusya Enerji bakanı Alexander Novak'ın da bulunduğu bakanlar bu haftasonu Kuveyt'te bir araya gelerek üretim kısıntısı anlaşmasının nasıl gittiğini görüşecek.

Oslo'da SEB AB baş emtia analisti Bjarne Schieldrop, "ABD petrol sondaj kuyularındaki sağlam artış devam ediyor ve piyasa bunu görüyor," dedi ve "Eğer üretim kısıntıları uzun vadeli WTI fiyatını yükseltirse, zira bu durum ABD kaya petrolünü yükseltecek ve güçlendirecektir, kolaylıkla kendi ayağına kurşun sıkabilir" şeklinde konuştu.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Yönü belirleyen kilit olaylardan biri, OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasını uzatıp uzatmayacağı" dedi ve "Bu piyasalar için önemli bir olay ve eğer anlaşma uzatılmazsa fiyatlar için aşağı bir yönlü bir gelişme olacak1 şeklinde görüş bildirdi.

Salı günü vadesi dolacak Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 77 sent düşüşle varil başına 48.01 dolara kadar indikten sonra Londra saati ile 09:24'te 48.20 dolara geldi. Daha aktif işlem gören Mayıs kontratı yüzde 1.1 kadar geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 10 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 71 sent ya da yüzde 1.4 düşüşle varil başına 51.05 dolara kadar indi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.8 yükselerek 51.76 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 2.48 dolar primli işlem gördü.

(13:15'te güncellendi)