Advertisement

Euro, Dolar'a karşı oldukça düşük seviyelerde gezmesi beklenen ancak oralara bir türlü inmeyen bir para birimi. 2017'de tahminler daha da fazla şaşabilir.

Birçok kurum için euro uzun zamandır satış listesinde. Aslına bakılırsa, bu çoktan tutmuş bir tavsiye. 2014 yılında 1,40 olan parite 1,04'leri dahi test etti 2017 yılı içinde. Üstelik Fed faiz artışlarını sürdürüyor ve bilanço küçültmeye de hevesli. Bir de Trump dediklerini yapabilirse Dolar'ı kimse tutamaz... Ne var ki tam böyle olmuyor; belki de hiç olmayacak.

Bugün sizi Euro ile tanıştırmak istiyorum.

Avrupa Merkez Bankası her ay 60 milyar euro kadar bilanço büyütüyor. Çeşitli bonolar ile bu kalem şişerken bölgede faizler de oldukça düşük seviyelerde. 10 yıllık Alman tahvili sadece %0,4 ödüyor. Fransa %0,8 ve batıp çıkmış İrlanda dahi euro cinsinden %1 bile faiz ödemiyorlar. Oysa ABD'de 2 yıllık tahvil faizi dahi daha fazla faiz ödüyor yatırımcısına.

ABD neredeyse 90 aydır pozitif büyüme kaydederken Euro Bölgesi kendini pozitif büyümeye döndüreli şunun şurasında henüz kaç çeyrek geçti? 2013 başladığında bölge resesyondaydı örneğin.

Çekirdek TÜFE olarak baktığımızda da bölgenin %1'i bile yakalayamayan fiyatlar genel düzeyine ABD en az 2 katı ile cevap veriyor.

Tüm bunları hesap eden piyasanın 106 tahmincisi 2017 yıl sonu için Euro / Dolar tahminini 1,07'de tutuyor. İlk çıkarım burada. Gördüğüm kadarıyla artık tahminini 1'in altına kaydıran fazlaca kurum kalmamış durumda. Ancak yetmeyebilir.

Şimdi gelelim hikayenin kalan kısmına.

Euro uzun süredir baskı altında ve yatırımcılar onu rahatlıkla satıyorlar.

Diğer yandan, bölge bonolarına ve hisse senetlerine giriş sert şekilde sürüyor. Almanya'nın önderliğinde sert ticaret fazlaları elde ediliyor. Üstelik tüm bunlar olurken ECB bilanço büyütüp faizleri baskıladığı için euro değer kaybeder düşüncesi ile her alınan pozisyona euro hedge ediliyor. Örneğin Almanya'dan hisse senedi ya da İtalyan bonosu aldığınızda kazanıyorsunuz. Ama dolarlarınızı euroya döndüğünüz için paranız eriyor. Bunun için ne yapmalı? Aldığınız pozisyon kadar euro hedge etmelisiniz. Yani euro satarak pozisyonu euro riskinden kurtarmalısınız.

Devam edelim.

Bölgede kredilerde ve enflasyon trendinde gözle görülür bir toparlanma var. %5 ekonomik büyüme ve %5'e inen bir işsizlik olmasa dahi nominal EB büyümesi aynı cinsten ABD büyümesi ile olan makası iyiden iyiye daraltacak. Enflasyon farkları azalacak ve en önemlisi artık bu gelişmelerin TÜFE hedefini yakalamakta sürdürülebilir bir güven oluşturduğuna kanaat getiren ECB pes edecek. Bilanço büyütme trendi sona erecek ve arada bir yerde negatif olan mevduat faizi artmaya başlayacak. Euro satanlar açık pozisyonlarını euro alarak kapatacaklar, spekülatörler trendi takip edecekler, uzun süredir euro short olan ya da bu parayı 'carry-trade' için kullananlar bu sevdalarını terk edecekler vs.

Eğik figürlerle yazdığım paragraf ya gerçekleşecek ya da piyasa bunu böyle okuyacak. İkisi de aynı kapıya çıkıyor aslında. Birkaç kez euro için benzer ataklar bekledim ve son 2 çeyrektir sert dönüşler gördük. Hatta Trump seçildiğinde 1,13 dahi test ettik.

Özellikle ihracatçı ve ithalatçı dikkat etmeli. Euro yeni Dolar olabilir.

Belki bu ay değil, belki daha düşük seviyeler test edeceğiz ancak yılın kalanı ve özellikle de kapanışı için dikkatli olmak zamanıdır.