Advertisement
  • 01
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    1 MART - TÜİK Başkanı değişti

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı, Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer oldu.

  • 02
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    18 MART - TCMB'den 200 baz puanlık faiz artışı

    TCMB, politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19'a yükseltti. Kurul, söz konusu karara gerekçe olarak; "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerinde oluşan yukarı yönlü riskleri" gösterirken, önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiğini bildirdi.

  • 03
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    20 MART - Merkez Bankası'nda başkan değişikliği

    Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TCMB Başkanı Naci Ağbal görevinden alınarak, yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı.

  • 04
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    21 NİSAN - Ticaret Bakanlığı'na yeni atama

    Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın görevine son verilirken, Ticaret Bakanlığına AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş atandı.

  • 05
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    29 NİSAN - Tam kapanma başladı

    17 Mayıs'a kadar uygulanacak "tam kapanma" dönemi saat 19.00'dan itibaren başladı. Sokağa çıkma kısıtlaması sırasında temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışında tüm ticari işletme, iş yeri ve/veya ofisler kapalı olacak.

  • 06
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    2 AĞUSTOS - İhracat 200 milyar doları geçti

    Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Son 12 aylık ihracatımız 201,5 milyar dolara yükselerek yeni bir Cumhuriyet tarihi rekoruna imza atmıştır. İlk defa 200 milyar doları geçmiş bulunuyoruz."

  • 07
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    6 AĞUSTOS - Erdoğan'dan faiz indirimi sinyali

    Cumhurbaşkanı Erdoğan “Enflasyon noktasında da Ağustos’u geride bıraktığımızda düşüşü göreceğiz. Şu anda bulunduğumuzun çok çok altında olur. Bunu da özellikle buradan sinyalini belli bir yerlere vermiş oluyorum. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil zira faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz. Yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır. Artık biz düşük enflasyona inşallah geçeceğiz”

  • 08
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    23 EYLÜL - Merkez Bankası faiz indirim döngüsüne başladı

    TCMB, politika faizini 100 baz puan azaltarak yüzde 18'e indirdi. Banka, söz konusu kararın para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizlerin değerlendirilerek alındığını bildirdi.

  • 09
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    21 EKİM - Merkez Bankası faizi %16'ya indirdi

    TCMB, politika faizini 200 baz puan azaltarak yüzde 16'ya indirdi. Kurul, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığını bildirdi.

  • 10
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    28 EKİM - TCMB'den cari açık vurgusu

    TCMB'nin yılın dördüncü Enflasyon Raporu'nda, "Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2021 sonunda orta noktası yüzde 18,4 olmak üzere, yüzde 17,3 ile yüzde 19,5 aralığında; 2022 sonunda orta noktası yüzde 11,8 olmak üzere yüzde 9,6 ile yüzde 14,0 aralığında, 2023 sonunda ise orta noktası yüzde 7,0 olmak üzere yüzde 4,6 ile yüzde 9,4 aralığında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir." denildi.

    - TCMB Başkanı Kavcıoğlu, cari fazlanın sürdürülmesiyle uzun soluklu fiyat istikrarını yakalamanın mümkün olacağını belirtti. Kavcıoğlu aynı zamanda cari denge sağlandığında kurun üzerindeki baskının da azalacağını dile getirdi.

  • 11
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    29 EKİM - Beş zincir markete fahiş fiyat cezası

    Rekabet Kurulu, yeni tip koronavirüs salgını sürecinde, perakende gıda ve temizlik ürünleri ticaretiyle iştigal eden zincir marketler ile tedarikçilerinin fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik olarak yürütülen soruşturma kapsamında, BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA, Migros, Savola Gıda, ŞOK Marketler ve Yeni Mağazacılık AŞ'ye (A 101) 2,7 milyar lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

  • 12
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    18 KASIM - Merkez Bankası faizi 100 baz puan indirdi

    TCMB, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15'e düşürdü. Banka söz konusu karara ilişkin, "Arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörler kaynaklı geçici etkilerin 2022'nin ilk yarısı boyunca etkisini sürdürmesi beklenmektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir." açıklamasında bulundu.

  • 13
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    1 ARALIK - Merkez Bankası'ndan 7 yıl sonra ilk döviz müdahalesi

    TCMB, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle 2014'ten bu yana ilk kez piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale etti. Banka ayrıca, Borsa İstanbul AŞ Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde de işlem yapmaya başlandığını duyurdu.

  • 14
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    2 ARALIK - Lütfi Elvan görevden alındı, yerine Nureddin Nebati atandı

    Görevden affını isteyen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati getirildi. Atama kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Nebati, "Bizlerin en önemli önceliği yüksek faiz olmayacak." dedi.

  • 15
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    3 ARALIK - Tüketici enflasyonu 3 yılın zirvesine çıktı

    TÜFE kasımda yüzde 3,51, Yİ-ÜFE yüzde 9,99 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 21,31, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 54,62 olarak gerçekleşti.

  • 16
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    3 ARALIK - Ekonomide Çin modeli

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kurmaylarına ‘ekonomide yeni dönem yeni yol haritası’nı anlatırken Çin örneğini verdi. Erdoğan, “Türkiye’yi üretimle büyütmek, faiz kıskacından çıkarmak için ekonomide yeni dönemi başlattık. Üretimle yabancı yatırımcıların dikkatini çekeceğiz. Çin böyle büyümüş. Biz pazara daha yakınız, onlardan daha avantajlıyız” dedi.

  • 17
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    16 ARALIK - Asgari ücret 4 bin 250 lira

    Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamının 4 bin 250 lira olarak uygulanacağını duyurdu. Erdoğan, asgari ücret artışının yüzde 50 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

  • 18
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    16 ARALIK - Merkez Bankası'ndan faiz indirimlerine ara mesajı

    TCMB, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14'e çekti. Banka söz konusu karara ilişkin, "Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022'nin ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir." açıklamasında bulundu.

  • 19
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    20 ARALIK - Erdoğan'dan TL'yi koruyacak 'yeni araç' açıklaması

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurdaki dalgalanmayı durdurarak nispi bir istikrar sağlamak için yeni araçların devreye alınacağını açıkladı. Erdoğan, "İnsanlarımız, bankadaki Türk lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak. Ayrıca Türk lirası varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları devreye alacağız." ifadelerini kullandı.

  • 20
    2021'de ekonominin öne çıkanları

    21 ARALIK - Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat açıklaması

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürününün detaylarını açıkladı. Buna göre, üründe, gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak. Bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.

    - TCMB, döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının hesap sahibinin talebi üzerine TL vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanacağını bildirdi. Banka ayrıca, ihracatçı ve ithalatçı firmalara kur riskini yönetebilmeleri amacıyla, ihale yoluyla ve VİOP TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirileceğini duyurdu