Advertisement
HABERLER ABONE OL

Başkan Xi Jinping’in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, Çin’in 2030 yılından önce karbon salınımında sınır noktasına ulaşıp, sonrasında kademeli bir şekilde salınımı azaltarak, 2060 yılında karbon nötr olmayı planladığını belirtti.

Çin dünyada en fazla karbondioksit salınımını gerçekleştiren ülke ve küresel salınımın %28’inden sorumlu. Bundan dolayı yapılan açıklama iklim değişikliğiyle mücadele için ciddi bir öneme sahip.

Küresel iklim tartışmalarının durması ve taraflar arasında bu yıl gerçekleşecek konferansın 2021’e kadar ertelenmesiyle, iklim sorunları hakkında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bir ilerleme kaydedilmesi beklenmiyordu.

Fakat Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ülkesinin karbon salınımıyla mücadele için planını kararlı bir şekilde açıklayarak BM Genel Kurulunu şaşırttı.

Resmi çeviriye göre Başkan, “2030 yılından önce karbondioksit salınım sınırına ulaşmayı planlıyoruz ve 2060 yılından önce karbon nötr olmayı hedefliyoruz” dedi.

Şimdiye kadar Çin’in 2030 yılından önce karbon sınırına ulaşmayı planladığı biliniyordu, fakat uzun dönemli hedefler açıklamaktan hep çekinmişti.

BBC News