Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ekonomi kamuoyu Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verilerine odaklandı.

30 Kasım'da açıklanacak büyüme verilerinde salgının olumsuz etkilerinin ardından toparlanmaya çalışan Türkiye ekonomisinin geleceğine dair sinyaller aranacak.

Öncü göstergeler ve bu göstergelere dayanan beklentiler üçüncü çeyrekte toparlanma olacağına işaret etti. İşte üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verileri öncesinde not etmeniz gereken gelişmeler...

Öncü göstergeler olumlu geldi

Büyüme rakamlarına ilişkin beklentilere veri sağlayan bazı öncü göstergeler Türkiye ekonomisinde 3. çeyrekte, kötü geçen 2. çeyreğin ardından toparlanmanın ivmelendiğini gösterdi.

Bu kapsamda en önemli öncü göstergelerden biri olan sanayi üretiminde 3. çeyrekte yükseliş izlendi. TÜİK rakamlarına göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2020 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,7 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 30,3 arttı. İkinci çeyrekte sanayi üretimi koronavirüs salgınının etkisiyle yıllık yüzde 16,9 daralma kaydetmişti.

Sanayi üretimindeki toparlanmaya paralel olarak imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) tarafında da yükseliş ivmesi 3. çeyrekte devam etti. Temmuz'da 56,9 seviyesine kadar çıkan imalat PMI, Eylül ve Ağustos'ta da 50'nin üzerindeki seyrini korudu.

Perakende satış endeksleri de hane halkı harcamalarında 3. çeyrekte toparlanma yaşandığını gösterdi. Temmuz'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 artış gösteren perakende satış endeksi, Ağustos'ta yüzde 6, Eylül'de de yüzde 7,8 yıllık artış gösterdi.

Ekonomistler yüzde 5,5 büyüme bekliyor

Tüm bu öncü göstergeleri analiz eden ekonomistler yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 5,5 büyüyeceğini öngördü.

Bloomberg HT Araştırma’nın hazırladığı büyüme anketine 20 kurum katıldı. Medyan tahmin Türkiye ekonomisinin 2020 yılının 3. Çeyreğinde yüzde 5,5 büyüyeceği yönünde oluştu.

Ankete katılan kurumlardan en düşük tahmini paylaşan kurum yüzde 3,5; en yüksek tahmini paylaşan kurum ise yüzde 7,1 büyüme gerçekleşeceği yönünde beklentilerini paylaştı.

Yeni bakan Elvan öncü göstergelerdeki toparlanmaya vurgu yaptı

Ekonomistlerin beklentileri yüzde 5,5 seviyesini işaret ederken ekonomi yönetimi de üçüncü çeyrekte büyümenin oldukça pozitif bir görünüm sergileyeceği görüşünde. 2020 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin tam bir büyüme tahmini paylaşmasa da yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da üçüncü çeyrekte öncü göstergelerin toparlandığına işaret etmişti.

Elvan, TBMM'de kendi bakanlığının bütçe sunuşunda mayıs ayının ikinci yarısından itibaren kısmi, haziran ayından itibaren ise kapsamlı bir normalleşme sürecine geçilmesinin ekonomik aktiviteyi desteklediğini vurgulayarak, "Sanayi üretimi, güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı gibi öncü veriler, ikinci çeyrekteki daralmanın ardından güçlü bir toparlanmaya işaret etmektedir. Yılın ikinci yarısında tüketim, yatırım ve ihracattaki toparlanma eğiliminin büyümeyi pozitif etkilemesini öngörüyoruz. Böylece, büyümenin bu yıl yüzde 0,3 oranında gerçekleşmesini bekliyoruz." diye konuşmuştu.