Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bilgisayar korsanları, bugüne dek yapılan en büyük kripto saldırılarından birini gerçekleştirerek popüler çevrimiçi oyun platformu Axie Infinity’e bağlı bir blokzincir ağından 600 milyon dolara yakın değerde kripto para çaldı.

Ağ içindeki tokenları başka bir ağda kullanılması için dönüştüren ve “Ronin Köprüsü” olarak anılan aracı destekleyen ve Sky Mavis ve Axie Dao tarafında kontrol edilen nod isimli bilgisayarlar saldırıya uğrayarak platformdan 173.600 Ether ve 25,5 milyon USDC token çalındığı belirtildi.

Açıklamaya göre sisteme 23 Mart’ta sızıldı fakat bu durum Salı günü fark edildi. Söz konusu saldırı “köprülerin” sorun yaşamaya açık durumunu işaret eden son olay oldu. Bu köprülerin birçoğuna ait bilgisayar kodlarının çoğunlukla denetlenmediği ve bilgisayar korsanlarının tespit ettikleri zayıf noktalardan faydalandığı düşünülüyor.

Köprüler genelde kimler tarafından ve nasıl yönetildiği bilinmeyen platformlar olarak biliniyor ancak yine de kullanılan binlerce köprü olduğu ve insanların bu yolla yüzlerce milyon dolar transfer ettiği belirtiliyor.

"Yasa dışı transferleri izlemek için yapılar oluşturulmalı"

Securitize Capital’in başındaki isim Wifred Daye olayla ilgili, “Altı gün boyunca bu olayı kimsenin fark etmemiş olması yasadışı transferlerin takip edilmesi için bazı yapılar oluşturulması ihtiyacını net şekilde ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Ronin blokzinciri tarafından kullanılan bir token olan Ronin’in fiyatı olayın duyurulmasının ardından yüzde 22 değer kaybetti. Axie Infinity tarafından kullanılan AXS’in de yüzde 11 civarında değer kaybına uğradığı gözlendi.

Ronin, konuyla ilgili blogundan yaptığı açıklamada başlıca kripto Borsalarıyla ve blokzincir takip konusunda uzmanlaşan Chainanalysis ile birlikte çalıştığını belirtirken kolluk kuvvetleriyle de işbirliği halinde olduklarını kaydetti. Blokzincir suçlarıyla ilgili çalışan Elliptic firmasına göre çalınan fonlar iki kripto borsasına transfer edildi.

Huobi “saldırı sonrası Axie Infinity’e tam destek vereceklerini” tweet’ini atarken FTX borsasısın başındaki isim Sam Bankman-Fried ise yolladığı bir e-postada kriminal araştırma için yardımcı olacaklarını açıkladı. Binance Holdings Ltd. ve OKX de benzer açıklamalarda bulunurken Binance güvenlik güçleriyle bazı ipuçları üzerinde çalıştıklarını da ekledi.