Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yurt içi piyasalarda geride bıraktığımız hafta TCMB’nin Piyasa Katılımcı Anketinde enflasyon beklentilerindeki düşüş ve bütçe verileri öne çıkarken küresel piyasalarda bitcoinin yükselişi konuşuldu.

1- İşsizlik Aralık'ta geriledi

TÜİK verilerine göre işsizlik 2023'ün Aralık ayında yüzde 8,8'e geriledi. Genç nüfusta işsizlik oranı da yüzde 15,5'e düştü.

2- Bitcoin 50 bin doları aştı

Kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı, spot Bitcoin Borsa yatırım fonlarına (ETF) ilginin devam etmesiyle Aralık 2021'den bu yana ilk defa 50 bin doların üzerinde işlem gördü.

3- ABD’nin Muhteşem 7'lisi için uyarı

Alman bankacılık devi Deutsche Bank, ABD’nin en büyük 7 şirketinin artık makroekonomik bir olgu haline geldiğini ve bu hisse grubunun tüm varlık sınıflarına olası etkileri göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

4- Benzin de son zamla rekor seviyeye çıktı

Motorinin ardından benzin fiyatları da yapılan son zamla rekor seviyeye yükseldi.

5- Bütçe yıla açıkla başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre ocak ayında merkezi yönetim bütçesi 150,7 milyar TL açık verdi. Ocak 2023’te bütçe 32,2 milyar TL açık vermişti. Faiz giderleri yüzde 466,9 artışla 121,1 milyar TL oldu ve bütçe açığı artışında rol oynadı.

6- Enflasyon beklentilerinde düşüş sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 68 katılımcıyla gerçekleştirdiği şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 37,78 seviyesine geriledi.

7- Emeklinin bayram ikramiyesi belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin bayram ikramiyesi için "Önümüzdeki bayram bu rakamı yüzde 50 artış ile 3 bin liraya yükselteceğiz" dedi. Düzenleme, TBMM Başkanlığına sunulan 8. Yargı Paketinde yer aldı.