Advertisement
HABERLER ABONE OL

İşte dünyada ve Türkiye'de geçen hafta öne çıkan 7 başlık...

1. Çaykur'dan çaya yüzde 43,7 zam

2022 ürünü yaş çay alım fiyatının yüzde 73 artışla kiloda 6,70 lira ve kilogramda 30 kuruş destek priminin açıklanmasının ardından Çaykur, çaya zam yaptı. Çaykur, çaya ortalama yüzde 43,71 oranında zam yaparken, yeni fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere gönderildi.

2. İşsizlik ilk çeyrekte yüzde 11,4 oldu

TÜİK verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 11,4 seviyesinde gerçekleşti. 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 50 bin kişi artarak 3 milyon 845 bin kişi oldu. Dört genç kadından birinin işsiz olduğu görüldü.

3. Kriptoda sabitkoin endişesi sürüyor

Kripto varlık piyasasında Terra'nın yarattığı sabitkoin endişesi yeni haberlerle büyüyor.

Terra'nın ardından bir başka sabitkoin DEI de 1 doların altına geriledi. Coingecko verilerine göre yaklaşık olarak 63,5 milyon dolarlık hacmi bulunan DEI 60 sentin altına kadar geriledi. DEI'yi çıkaran Deus Finance dolar çıpasına tekrar kavuşmak için çalışmalar yapıldığını belirtti.

4. Powell: Enflasyon düşene kadar faizi artırmaya devam edeceğiz

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini, enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri halinde daha agresif hareket etmeyi düşünmelerinin gerekeceğini ifade etti.

5. İSPARK ücretlerine zam

İBB Meclisi mayıs ayı ikinci oturumu, Saraçhane'deki belediye binasında Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında yapıldı. Mecliste, İBB yönetiminin, İSPARK personeline yapılacak yüzde 54,4 oranındaki zammın karşılanabilmesi için park ücreti tarifesinde talep ettiği artış maddesi görüşüldü. Oylamada, ücret tarifesine yüzde 25 zam yapılması teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

6. Kripto paralar Rusya'da bir ödeme sistemi olarak yasallaşabilir

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, kripto paraların ülkede bir ödeme sistemi olarak yasallaşabileceğini söyledi. Manturov, başkent Moskova'da düzenlenen Yeni Ufuklar adlı etkinlikte yaptığı konuşmada, Rusya'da kripto paraların kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kripto paraların bir ödeme sistemi olarak yasallaşıp yasallaşmayacağına yönelik soru üzerine Manturov, "Bence yasallaşacak. Buradaki asıl soru bunun nasıl ve ne zaman olacağı, nasıl düzenleneceğidir." dedi.

7. Finlandiya ve İsveç NATO'ya resmen başvurdu

Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik için resmi başvurularını sundular. Bu başvurunun ardından yalnızca birkaç hafta sürmesi beklenen katılım takvimi işlemeye başlayacak. İki ülkenin NATO'ya üye olması için NATO üyesi 30 ülkenin parlamentolarının onayı gerekecek.