Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Birliği, ABD’nin Kovid-19 aşısının patent haklarının kaldırılmasını talebini tartışmaya hazır olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili “AB kriz ile ilgili hehangi bir teklifi etkin ve pragmatik bir biçimde tartışmaya hazır. Bundan dolayı ABD’nin kovid aşıları için patent haklarının kaldırılmasını talebini bu hedefe ulaşmak için tartışmaya hazırız” dedi.

Von der Leyen kısa vdede aşı üreten tüm ülkelerin ihracata izin vermesini ve tedarik zincirini etkileyebilecek önlemlerden kaçınması gerektiğini söyledi.

Açıklamalar sonrasında Biontech'in hisseleri yüzde 19 düşüşle güne başladı.

Biden'dan ilk çıkış

Biden yönetimi Kovid-19 aşıları için fikri mülkiyet korumasından feragat etmeyi desteklediğini duyurdu.

Konuyla ilgili olarak ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai yaptığı yazılı açıklamada.“Bu küresel bir sağlık krizi ve Kovid-19 salgınının olağanüstü koşulları olağanüstü önlemler gerektiriyor. Yönetim fikri mülkiyet korumasına güçlü bir şekilde inanıyor, ancak bu salgını sona erdirme sürecinde Kovid-19 aşıları için bu korumalardan feragat etmeyi destekliyor. Amerikan halkı için aşı tedariğimiz güvence altına alındıkça, yönetim, aşı üretimini ve dağıtımını genişletmek için özel sektör ve tüm olası ortaklarla çalışarak çabalarını artırmaya devam edecek. Ayrıca bu aşıları üretmek için gereken hammaddelerin artırılması için çalışacak ”dedi.

Dünya Sağlık Örgütü genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ABD’nin kararını, pandemiyi sona erdirme mücadelesinde Beyaz Saray’ın ahlaki liderliğini yansıtan Kovid-19 ile mücadelede anıtsal bir an olarak övdü.