Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Birliği, İngiltere’nin Brexit anlaşmasının bir kısmına uymaması nedeniyle uzun süreli bir mücadeleye girmeye hazırlanırken ada ülkesine karşı karşı hukuki işlemleri başlatması bekleniyor.

Avrupa Birliği’nin Brexit müzakerecisi Maros Sefcovic gazetecilere yaptığı açıklamada İngiltere’nin bu hafta başında duyurduğu yasanın Brexit anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Sefcovic İngiltere’nin anlaşmazlıkların Avrupa Adalet Divanı’nda çözülmesi uygulamasını kaldırmayı teklif etmesinin de ikinci bir ihlal olacağını ekledi.

“Uluslararası bir anlaşmayı tek taraflı değiştirmenin ne politik ne de hukuki olarak bir açıklaması olmadığına kimsenin şüphesi yok” diyen Sefcovic, “Uluslararası anlaşmayı tek taraflı değiştirmenin yolunu açmak aynı zamanda uluslararası hukukun ihlali anlamına geliyor. Dobra bir şekilde söylemek gerekirse bu gayrı hukuki bir hareket” ifadelerini kullandı.

İngiltere ve AB arasında uzun yıllardır yaşanan anlaşmazlık, Londra’nın yasa teklifi üzerine AB’nin yasal prosedürleri tekrar başlatması üzerine kızışmaya başladı.

Bu teklif İngiltere bakanlarına Kuzey İrlanda’yı AB’nin ortak pazarında tutan ve İngiltere ile gümrük sınırı oluşturan protokolün tamamını tek taraflı olarak yeniden yazma gücü veriyor.

Başbakan Boris Johnson, Pazartesi günü yayımlanan teklif için kendi partisine karşı bir mücadeleye girişmeye hazırlanırken yasa tasarısının daha önce defalarca Brexit’i geçersiz kılma denemelerini reddeden üst meclis olan Lordlar Kamarası’ndan geri dönmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği 2021 Mart ayında İngiltere’ye karşı protokolün uygulanmasıyla ilgili açtığı dosyayı tekrar gündemine alırken sağlık ve bitkisel alanlarda iki ihlalle ilgili de işlem başlattı.

İhlallerle ilgili gelişmelerin İngiltere’ye uygulanacak finansal cezalarla sonuçlanabileceği belirtilirken davalarda karar çıkmasının aylar sürebileceği değerlendiriliyor.